Pensioenen hard geraakt door coronavirus, aanpassen rekenrente bespreekbaar

De gemiddelde dekkingsgraad van de Nederlandse pensioenfondsen is in februari gedaald van 101 naar 95 procent. Deze klap werd uitgedeeld door de verspreiding van het coronavirus. Hierdoor ontstond onrust op de financiële markten en aandelen kregen rake klappen. Het geld van beleggers stroomde naar veilige havens, waardoor de rente nog eens extra daalde. Er zijn nu signalen dat het kabinet de risicovrije rekenrente toch wil aanpassen.

Dat blijkt uit de Pensioenthermometer van Aon, wereldwijd dienstverlener op het gebied van risico-, pensioen- en gezondheidsoplossingen, die dagelijks de hoogte van de gemiddelde dekkingsgraad bijhoudt.

Ondanks de scherpe daling van de dekkingsgraad in februari, bleef de gemiddelde dekkingsgraad over de afgelopen twaalf maanden wel stabiel op 102%. Deze beleidsdekkingsgraad ligt daarmee nog steeds hoger dan het aangepaste tijdelijke wettelijk vereiste minimum van 100%.  Maar kortingen zijn voor eind 2020 echter nog steeds een realistisch scenario, zeker gezien de actuele dekkingsgraad van onder de 100%, waarschuwt Aon.

Rente gedaald, verplichtingen gestegen
Na de daling van de rente in de laatste weken van januari zette deze door in februari. De Ultimate Forward Rate (UFR), waarmee pensioenfondsen de waarde van hun toekomstige verplichtingen berekenen, daalde naar 2%. Door de rentedaling nam de waarde van de verplichtingen per saldo met ongeveer 4% toe.

In de laatste week van de maand begon het bij beleggers door te dringen dat economische gevolgen van het coronavirus veel groter zijn dan verwacht. Door het verstoren van wereldwijde productieketens en reisrestricties bij bedrijven, is de impact op de bedrijfsresultaten wereldwijd voelbaar. Ongerustheid van beleggers sloeg om in paniek en dat zorgde voor de slechtste week op de aandelenbeurzen sinds 2008. De beleggingsportefeuille van pensioenfondsen staat per saldo 2% in de min.

Pensioenakkoord lijkt nu onhoudbaar
Met een gemiddelde dekkingsgraad van ruim onder de 100% stevenen opnieuw miljoenen mensen af op een korting op hun pensioen per het einde van dit jaar. Dat legt volgens Aon een bom onder het pensioenakkoord, waarmee eerder gecreëerde rust als bij een donderslag is verdwenen.

Aon constateert dat de rekenrente als het ‘laatste heilige huisje van het kabinet lijkt te sneuvelen’. Werd tot op heden vastgehouden aan de risicovrije rente, nu lijkt het aanpassen van de rente bespreekbaar. “Aangezien het nieuwe pensioencontract een ander karakter heeft en meer onzekerheid kent, kan een andere rekenrente meer passend zijn en recht doen aan het risico in het pensioencontract”, zegt Frank Driessen, Chief Executive Officer van Aon Retirement & Investment. “Het is wat ons betreft wel van belang om vooraf duidelijke regels met elkaar af te spreken en daar ook aan vast te houden.”

MIS NIKS: Abonneer je op de gratis Personeelsnet-nieuwsbrief

Doorsturen:

Neem een abonnement en download 452 exclusieve vakartikelen en 281 actuele HR-instrumenten!

Wilt u als HR-professional ook niks meer missen op uw vakgebied?