Pensioenakkoord roept verdeelde reacties op

Enthousiasme bij ouderen en werkgevers, verdeeldheid bij de vakbonden en de politiek. Dat valt op te maken uit reacties op het vrijdag 10 juni afgesloten pensioenakkoord. Personeelsnet geeft een overzicht.

In het Pensioenakkoord is geregeld dat de AOW-leeftijd in 2020 naar 66 gaat en in 2025 naar 67 jaar. Daarnaast gaat het AOW-pensioen vanaf 2013 voor iedereen met 0,6 % extra per jaar omhoog. Doordat de AOW flexibel wordt, houden werknemers de keuze wanneer ze stoppen met werken.

De aanvullende pensioenen worden schokbestendiger gemaakt: pensioenpremies gaan niet omlaag in goede tijden, maar ook niet omhoog als het slecht gaat. Verder wordt het voor oudere werknemers makkelijker om door te werken. Werkgevers en vakbonden gaan harde afspraken maken over hoe mensen langer kunnen doorwerken.

Premier Rutte wil pensioenstelsel betaalbaar houden
Premier Rutte heeft afgelopen vrijdag `met enthousiasme` zijn handtekening gezet onder het akkoord.

`Hiermee zetten wij onze handtekening onder een akkoord voor de toekomst, stelde de premier die het akkoord belangrijk vindt voor een `solide pensioenstelsel dat betaalbaar blijft voor de toekomst`.

Werkgevers blij met fundamentele wijzigingen
Werkgeversvoorzitter Bernard Wientjes is blij dat er `fundamentele wijzigingen in het stelsel zijn aangebracht`. Die wijzigingen waren volgens hem nodig omdat de werkgevers `de afgelopen jaren fors meer hebben meebetaald aan de pensioenen. In totaal stegen de premielasten van 9 naar 24 miljard euro`.

Dat de werkgevers toch niet minder premie gaan betalen, noemde Wientjes een gevolg van het polderen `waaruit het maximale was gehaald`.

CNV vindt akkoord duurzaam, sociaal, met oog voor iedereen
Vakcentrale CNV is tevreden met het pensioenakkoord, `omdat de inzet van die vakcentrale terug te vinden is in het akkoord, zoals dat er nu ligt: een AOW die meegroeit met de verdiende lonen, een pensioen dat op peil blijft (maar met meer ruimte om te beleggen) en duidelijke afspraken over werkgelegenheid`.

Volgens de vakbond is voor iedereen duidelijk dat er nieuwe afspraken moesten komen om de AOW ook in de toekomst betaalbaar te houden. `Er volgden vele gesprekken en pittige onderhandelingen, maar met een bevredigend resultaat`. De vakbonden van de vakcentrale gaan nu de boer op om de leden voor te lichten over alle ins en outs van het akkoord.

Met akkoord is iedereen beter af, stelt FNV
Agnes Jongerius, voorzitter van vakcentrale FNV, stelt dat `het pensioenakkoord voor iedereen een goede oudedagsvoorziening garandeert. Zonder het akkoord zou het kabinet zijn eigen gang gaan, en zou iedereen pas op 66-jarige leeftijd AOW krijgen`.

Met het akkoord `is er keuzevrijheid om eerder te stoppen`, stelt Jongerius. `Ook is de AOW-uitkering straks altijd hoger want hij wordt gekoppeld aan de werkelijk verdiende lonen. Bovendien houden pensioenfondsen zelf de ruimte om een keuze te maken tussen zekerheid en indexatie`.

In het principeakkoord staan afspraken om oudere werknemers fit aan het werk te houden, benadrukt de FNV-voorzitter. Vakcentrale FNV gaat de resultaten van de onderhandelingen voorleggen aan de leden. De voorkeur gaat uit naar een FNV-breed referendum.

Jongerius: `Ik ben belangenbehartiger voor de acht miljoen werkenden en drie miljoen gepensioneerden. Met dit akkoord kan ik met opgeheven hoofd op straat blijven lopen en iedereen in de ogen kijken`.

FNV Bondgenoten is tegen
Pijnlijk voor Jongerius is echter, dat de grootste vakbond uit haar eigen federatie –FNV Bondgenoten- faliekant tegen het akkoord is.

FNV Bondgenoten vindt het onderhandelingsresultaat onvoldoende op drie punten. De bond wil meer zekerheid over de uiteindelijke pensioenuitkeringen, eist dat werkgevers toch meer premie bijdragen als het financieel tegenzit bij de pensioenfondsen en vindt dat de AOW echt beter moet. Volgens de bond betaalt het kabinet de 0,6 procent extra die de AOW jaarlijks omhoog gaat, uit bezuinigingen op de ouderenkortingen en –toeslagen.

FNV Bondgenoten adviseert de eigen leden daarom om tegen het akkoord te stemmen. De bond gaat alsnog druk uitoefenen om de uitwerking van het akkoord aan te passen. Als dat niet helpt, gaat de bond proberen `om aan de cao-tafel met werkgevers afspraken te maken om eventuele schade voor werknemers te repareren`.

MHP: akkoord beter dan onheilsplannen kabinet
Volgens Vakcentrale MHP (voor hoger en middelbaar personeel) zorgt het pensioenakkoord ervoor, dat het `internationaal alom geprezen Nederlandse pensioenstelsel ook in de toekomst kan worden behouden`. De vakcentrale is blij dat nu geregeld is dat werknemers nog op latere leeftijd door kunnen blijven werken.

De vakcentrale is tevreden dat met het akkoord de `onheilsplannen van het kabinet in de la verdwijnen`. Met onheil doelt de vakcentrale op het wèl verhogen van de AOW-leeftijd, maar zonder de AOW te koppelen aan de verdiende loonontwikkeling en zonder een flankerend ouderen- en arbeidsmarktbeleid om langer doorwerken mogelijk te maken.

Er zitten volgens de MHP ook minder gelukkige punten in het akkoord. Zo moeten werkgevers en vakbonden bij onvoorziene omstandigheden nadere afspraken maken over aanpassingen in het pensioen en de daarbij behorende premie. De MHP had hierover liever harde afspraken gemaakt op centraal niveau. De MHP-bonden gaan de achterban raadplegen; de MHP geeft een genuanceerd, maar positief advies.

Pensioenfederatie is tevreden
Pensioenfederatie, de koepel van pensioenfondsen is, `tevreden dat er een centraal akkoord is gesloten dat structureel houdbare pensioenen, ook voor jongeren, mogelijk maakt en daarmee toekomstbestendig is. De uitwerking biedt oplossingen voor het feit dat mensen steeds langer leven en voor schokken op de financiële markten en kan op die manier het vertrouwen in ons pensioenstelsel versterken`.

De Pensioenfederatie is blij dat garanties en volledige zekerheid voor aanvullende pensioenen worden verlaten `en helder wordt gecommuniceerd dat ook pensioen onderhevig is aan risico's`. De federatie beseft wel dat dit `op gespannen voet kan staan met de behoefte aan zekerheid van veel deelnemers`.

De Pensioenfederatie is verder van mening dat een zorgvuldige uitvoering van aangepaste pensioencontracten niet eerder kan dan in 2014.

ANBO vindt pensioenakkoord goed voor gepensioneerden
Ouderenbond ANBO vindt dat het pensioenakkoord `een goede basis biedt om de problemen in de pensioensector het hoofd te bieden. Er is een goed evenwicht gevonden tussen zekerheid en koopkracht, dat bovendien betaalbaar is. De hoge zekerheid waar FNV Bondgenoten voor pleit, is slecht voor de koopkracht van gepensioneerden. ANBO roept daarom FNV Bondgenoten op haar verzet te staken`.

Voor gepensioneerden verbeteren de vooruitzichten aanzienlijk als we geen spijkerharde toezeggingen meer doen. Berekeningen laten zien dat het nieuwe pensioencontract `zeer gunstig is voor de koopkracht van gepensioneerden. En dat er bovendien geen rekeningen worden doorgeschoven naar jongere generaties. Het is daarom niet vreemd dat ook FNV Jong zich positief heeft uitgesproken over het resultaat van de onderhandelingen`, stellen de ouderen.

`Verder is afgesproken dat de AOW jaarlijks extra omhoog gaat met 0,6 procent. Dit is geen sigaar uit eigen doos zoals FNV Bondgenoten het voorspiegelt. Mensen met een AOW of een klein aanvullend pensioen gaan er op vooruit, waardoor zij op hun 65-jarige leeftijd met eenzelfde inkomen als nu kunnen blijven stoppen met werken. Er is lang over onderhandeld om hierover een goede afspraak te maken`, aldus de ouderenbond.

ANBO gaat nu eerst haar leden uitgebreid informeren over wat is afgesproken. Vervolgens komt er een FNV-breed een referendum. ANBO zal de voorstellen in ieder geval positief voorleggen aan haar achterban.

Oppositiepartijen verschillen van mening over pensioenakkoord
Van de politieke partijen is vooral de SP tegen. De partij spreekt van `een afbraak van het solidaire systeem en de introductie van een `pokerpensioen`, omdat de pensioenen mee kunnen stijgen en dalen met de opbrengsten van beleggingen.

D66 is tegen het akkoord omdat de hervormingen te laat ingaan; bovendien behartigt het akkoord voornamelijk de belangen van ouderen en is het ongunstiger voor de jongere generaties. PvdA en GroenLinks ondersteunen het akkoord wel op hoofdlijnen.

Regeringspartijen voor pensioenakkoord
De VVD denkt dat ons `internationaal bejubelde pensioenstelsel een steviger fundament lijkt te hebben gekregen`. Van de VVD moet minister Kamp `nu snel aan de slag gaat om de afspraken om te zetten in wetgeving. Dat is nodig om gepensioneerden snel duidelijkheid te kunnen bieden en de overheidsfinanciën op orde te brengen`.

Het CDA vindt het `goed dat de AOW- leeftijd naar 66 wordt verhoogd en daarna aan de levensverwachting wordt gekoppeld. Daarmee ontstaat een evenwicht tussen de generaties. Iedere generatie kan dan gemiddeld een gelijk deel van het leven met pensioen`.

Gedoogpartij PVV is tegen
Gedoogpartij PPV spreekt van een `slecht akkoord waarin de werknemers de dupe zijn`. De PVV is niet blij met het akkoord omdat de pensioenleeftijd uiteindelijk verder stijgt naar 67 jaar. De partij had in het eigen programma de belofte gedaan om de pensioenleeftijd niet te verhogen, maar ging uiteindelijk alleen akkoord met een verhoging naar 66 jaar.

De PVV vindt dat pensioenfondsen geen keuze moeten krijgen om te kiezen tussen zekerheid en ambitie. Want `in het laatste geval zullen, wanneer het misgaat, werknemers de rekening betalen`, stelt de PVV. `De werkgever draait immers niet automatisch meer op voor eventuele tekorten. De invloed van werknemers op de keuze van het pensioenfonds is feitelijk niet aanwezig`.


Praktische antwoorden op uw HRM-vragen

Met een abonnement op Tools en Extra's van Personeelsnet krijgt u ruim 200 actuele P&O-documenten, checklists en tools. Inclusief: gratis plaatsing van uw HR-dienst of P&O-vacature. Voor slechts 189 euro per jaar.
Doorsturen:

Neem een abonnement en download 452 exclusieve vakartikelen en 281 actuele HR-instrumenten!

Wilt u als HR-professional ook niks meer missen op uw vakgebied?