Ondernemers nemen personeel aan wanneer er meer werk is dan de ondernemer alleen kan uitvoeren. De goede bescherming van werknemers, vormt daarbij een minder grote belemmering dan de marktomstandigheden.
Jaarlijks neemt één op de twintig ondernemers voor het eerst personeel aan. Gemiddeld creëren deze ‘nieuwe werkgevers’ ongeveer 3 banen per bedrijf, hoewel het grootste deel niet meer dan één werknemer in dienst neemt. In totaal betreft dit jaarlijks 50 tot 77 duizend banen.
Het merendeel van de banen is vast, maar het aandeel flexibele banen ligt wel hoger dan het landelijke gemiddelde. Ook worden de meeste gecreëerde banen in deeltijd uitgevoerd. Dit blijkt uit onderzoek van Panteia/EIM.
Belemmeringen bij het aannemen van personeel
Werknemersbescherming heeft een negatief effect op het aannemen van personeel, maar wordt in Nederland niet vaak als grootste obstakel gezien. Werkgevers zijn vooral pragmatisch bij hun overwegingen om personeel aan te nemen. Daarbij zijn de marktomstandigheden hun belangrijkste leidraad.
Daarnaast spelen persoonlijke voorkeuren en de ambities om te groeien een rol. Ondernemers zijn vaak niet gericht op het aannemen en managen van personeel. Ook de administratieve lasten, de beperkte toegang tot financiering, de versnippering van informatie en de schaarste van kwalitatief goed personeel worden als belemmerende factoren genoemd.
Beter onderwijs over ondernemerschap
De overheid kan met gericht beleid de doorgroei naar werkgeverschap faciliteren. Door meer en beter ondernemerschaponderwijs kunnen groeiambities worden aangewakkerd, waardoor praktische problemen voorkomen kunnen worden. Voorlichting over alternatieve financieringsmogelijkheden biedt ook kansen voor creatieve financiering.
Ten slotte zou de overheid zich het tot haar taak kunnen rekenen om informatie over het aannemen van personeel te bundelen. Dat biedt volgens de ondervraagde ondernemers kansen om doorgroei te bevorderen.