Ouders organiseren zorgtaken buiten kinderopvang om

Kinderopvang is niet overal in Europa een probleem

De helft van de werkende vaders, en ruim negen van de tien werkende moeders, combineren zorg voor de kinderen met hun werk. Volledige kinderopvang is in Nederland niet altijd de norm. Dat blijkt uit gegevens van het CBS. In onze buurlanden is kinderopvang vaak beter geregeld, alhoewel de verschillen aanzienlijk zijn, meldt het Duitse vrouwenblad FÜR SIE.

In Nederland maken maar vier van de tien gezinnen gebruik van kinderopvang. Zij combineren afwisselend hun werk met zorgtaken, eventueel met enkele dagen kinderopvang. Ook in Duitsland hebben ouders flink wat organisatietalent nodig. Familie en vrienden vangen kinderen op, vooral omdat er nauwelijks kinderopvangplekken zijn voor kleintjes onder de drie jaar.

In Frankrijk kunnen kinderen al vanaf tien weken naar de kinderopvang worden gebracht. De kosten voor de opvang zijn deels aftrekbaar. Betaald ouderschapsverlof bedraagt in Franktijk negen maanden.

In Zweden mogen ouders een jaar na de geboorte hun kind betaald verzorgen. De ouder krijgt 80% van het salaris doorbetaald. Het totale ouderschapsverlof mag anderhalf jaar duren, maar dan worden de laatste zes maanden niet meer doorbetaald.

In het Verenigd Koninkrijk wordt geen financiële vergoeding gegeven. Kinderen kunnen wel al vanaf het tweede jaar naar de kleuterschool. Daarnaast krijgen ouders gratis zorgcheques voor één tot tweeënhalve dag in de week.
Doorsturen:

Neem een abonnement en download 460 exclusieve vakartikelen en 311 actuele HR-instrumenten!

Wilt u als HR-professional ook niks meer missen op uw vakgebied?