Oudere managers opleiden is zonde van het geld

Helft managers volgt opleiding zonder leerdoelen.

Managers onder elkaar, ze vormen geen gezellig gezelschap. Zo vinden ze oudere collega-managers niet ambitieus en leergierig. Zo weinig zelfs, dat ze daarom eigenlijk geen opleiding meer waard zijn.

Dat blijkt uit de nieuwste ORMIT Carrière Barometer naar loopbaanontwikkeling, competenties en leiderschap van managers, uitgevoerd door Interview-NSS. Het onderzoek wordt sinds december 2005 vier keer per jaar gehouden onder ruim vierhonderd leidinggevenden in Nederland op WO/HBO-niveau uit het bedrijfsleven, de not-for-profit sector en de overheid.

Over het algemeen zijn managers best positief over de rol van ouderen op de werkvloer. Zo zouden 50-plussers zich positief onderscheiden door ervaring, wijsheid en loyaliteit. Maar erg ambitieus lijken oudere werknemers niet meer, ook niet als ze leiding geven. Verder zijn zij volgens de ondervraagde managers niet bijzonder flexibel en ook niet erg ijverig.

Jongere managers worden wel gezien als ambitieus, flexibel en leergierig. Ze hebben weliswaar veel coaching nodig maar zijn ook ijverig. Opvallend is wel dat managers beneden de 35 jaar laag scoren op betrouwbaarheid en eerlijkheid, volgens hun collega’s.

Trainen zonder doel
Uit het onderzoek blijkt verder dat driekwart van de managers wel eens een training volgt. Zij doen dit gemiddeld zelfs negen dagen per jaar. Het gemiddelde budget dat aan een manager per jaar wordt besteed bedraagt 10.000 euro. In iets meer dan de helft van de gevallen neemt de cursist zelf het initiatief om een training te volgen. Bij 45 procent van de cursisten worden er van tevoren geen leerdoelen benoemd. Dus wat er met de training bereikt moet worden, blijft dan ongewis.
Doorsturen:

Neem een abonnement en download 452 exclusieve vakartikelen en 281 actuele HR-instrumenten!

Wilt u als HR-professional ook niks meer missen op uw vakgebied?