Opzeggen tijdens proeftijd? Let op de opzegdatum!

Is een opzegging tijdens proeftijd rechtsgeldig, wanneer de werkgever in de communicatie erover verschillende opzegdatums vermeldt? De werknemer denkt dat de werkgever een fout heeft gemaakt en eist daarom bij de rechter een vergoeding. Eén van zijn argumenten is, dat de werkgever te laat was met opzeggen: in de ene mail staat dat het einde dienstverband op 31 maart is, maar het hoofdkantoor schrijft ‘per 1 april’. Het gerechtshof oordeelt in hoger beroep dat de verschillende opzegdata op hetzelfde neerkomen en er dus geen reden is om het ontslag tijdens proeftijd ongeldig te verklaren.

Door: Hans de Zwager, MSc, Bed | Redactie Personeelsnet

Op 2 juli 2024 heeft het Gerechtshof Den Haag uitspraak gedaan over ontslag tijdens proeftijd. De zaak draaide om de vraag of het ontslag tijdens de proeftijd rechtsgeldig was, waarbij we hier vooral aandacht geven aan de manier waarop de werkgever over de opzegdatum communiceerde.

Het Hof oordeelde weliswaar in het voordeel van de werkgever, maar voor werkgevers en HR-professionals is het toch verstandig om bij opzegging goed op de opzegdatum te letten.

Opzegging binnen proeftijd
De werknemer trad op 1 februari 2023 in vaste dienst bij een internationaal werkend farmaceutisch bedrijf, met een proeftijd van twee maanden. De aanstelling gebeurt met een Nederlandse arbeidsovereenkomst, maar in de Engelse taal. De ervaringen met de werknemer tijdens de proeftijd, waren volgens de werkgever niet positief. Op 10 maart 2023 vertelde de werkgever in een videogesprek dan ook dat het dienstverband niet zou worden voortgezet en dat de arbeidsovereenkomst "with immediate effect" zou eindigen. De loonbetaling loopt wel door, tot 31 maart 2023. In een afzonderlijke e-mail naar de werknemer, staat echter dat het dienstverband per 1 april 2023 eindigt: “as of April 1th”.

De werknemer stelt dat de opzegging per 1 april te laat is, omdat deze na het verstrijken van de proeftijd plaatsvindt, waardoor het ontslag ongeldig zou zijn. Daarnaast voerde de werknemer aan dat het ontslag mogelijk was ingegeven door discriminatie vanwege zijn medische situatie en het indienen van een veiligheidsrapport bij de Arbeidsinspectie. Dit vloeide overigens voort uit zijn functie als Employee Health and Safety Manager.

Hof: opzegdata betekenen hetzelfde
Na een taalkundige analyse, oordeelt het Hof dat de opzegging per 1 april, feitelijk betekent dat het dienstverband eindigt op 31 maart. Het Hof volgt hiermee een arrest van de Hoge Raad van 5 februari 2021. Daarin oordeelden de hoogste rechters al dat een opzegging ‘per’ de eerste dag van een maand inhoudt dat de arbeidsovereenkomst eindigt aan het einde van de dag van de voorafgaande maand.

De opzegging viel daarmee binnen de proeftijd, waardoor het ontslag tijdig en rechtsgeldig was. Het Hof wees ook de stelling van de werknemer af dat het ontslag discriminatoir was, omdat er onvoldoende bewijs was voor een causaal verband tussen het ontslag en zijn medische situatie of het door hem ingediende veiligheidsrapport bij de Arbeidsinspectie.

Aandachtspunten bij proeftijdontslag
Deze uitspraak geeft het belang aan van een correcte formulering van de opzegdatum bij een ontslag (tijdens de proeftijd). Het is verstandig in uw communicatie een formulering te kiezen die eenduidig en duidelijk is. In plaats van ‘per 1 april’ is het daarom verstandig om (ook) aan te geven dat het dienstververband eindigt/niet wordt voortgezet op de laatste dag van de maand (hier bijvoorbeeld op /na ’31 maart’).

Een werkgever mag tijdens de proeftijd beslissen dat de arbeidsovereenkomst niet wordt voortgezet en hoeft daarvoor geen uitgebreide argumentatie te geven. In dit geval, beviel het functioneren, gedrag en houding van de werknemer niet. Volgens de werknemer speelde ook een ziekte en operatie mee. In dat geval zou een ontslag (wegens medische redenen) tijdens proeftijd wél onwettig zijn. Maar de werknemer kon dit niet aannemelijk maken. Volgens de werkgever was dit zelfs al bij de sollicitatie besproken en is de werknemer desondanks aangenomen.

Ontslag tijdens proeftijd: Download deze voorbeeldbrief 

Doorsturen:

Neem een abonnement en download 456 exclusieve vakartikelen en 286 actuele HR-instrumenten!

Wilt u als HR-professional ook niks meer missen op uw vakgebied?