Ondanks protesten van de vakbonden, moeten werknemers vanaf 1 januari 2012 verplicht hun wettelijke vakantiedagen binnen zes maanden na het opbouwjaar opnemen. Doen ze dat niet, dan vervallen de vakantiedagen.
De Eerste Kamer heeft ingestemd met een wetsvoorstel van minister Kamp (SZW) om de regeling voor vakantie en verlof aan te passen. Kamp moet van het Hof van Justitie van de Europese Unie de opbouw van vakantiedagen voor langdurig zieke en gezonde werknemers gelijktrekken.
De drie grote vakcentrales FNV, CNV en MHP vinden de nieuwe regeling `een grove achteruitgang, omdat niemand zo meer kan sparen voor een langer verlof of een sabbatical`. Volgens de vakbonden gaat de wijziging `veel verder dan nodig is met als voornaamste doel de financiële consequenties voor werkgevers te minimaliseren, zonder daarbij oog te hebben voor de rechtspositie van werknemers`.
Zieken krijgen dezelfde vakantierechten
Nu hebben langdurig zieke werknemers minder wettelijke vakantiedagen dan gezonde werknemers. Werknemers die langdurig ziek zijn krijgen voortaan recht op hetzelfde aantal vakantiedagen als gezonde werknemers. Om dat resultaat te kunnen bereiken, perkt Kamp nu de rechten van alle werknemers in.
Het kabinet ziet ook gezondheidsvoordelen in de nieuwe regeling. Want het te lang uitstellen van vakantie, kan de gezondheid en veiligheid van werknemers in gevaar brengen, denkt het kabinet.
Recht op 20 vakantiedagen
Per 1 januari 2012 hebben alle voltijdwerknemers een wettelijk recht op minimaal 20 vakantiedagen per jaar. Werknemers moeten hun wettelijke vakantiedagen binnen zes maanden na het opbouwjaar opnemen. Daarna komen deze dagen te vervallen.
Extra, bovenwettelijke, vakantiedagen vallen buiten de nieuwe regeling en mogen dus wel langer worden opgespaard. Voor de bovenwettelijke vakantiedagen, die zijn afgesproken in een cao, bedrijfsregeling of in een individuele overeenkomst, blijft de opbouwtermijn van 5 jaar gelden.
Volgens de vakbonden gaat dit onderscheid `ongetwijfeld leiden tot administratieve rompslomp en veel discussie met de baas`.
In overleg toch langer sparen
De maximale termijn om wettelijke vakantiedagen op te nemen, geldt niet voor werknemers die redelijkerwijs niet in staat zijn geweest vakantie op te nemen. Daarnaast is het voor werkgever en werknemer mogelijk om in onderling overleg de vervaltermijn te verlengen. Dit biedt dus wellicht toch een oplossing om in individuele gevallen langer doorsparen van wettelijke vakantiedagen mogelijk te maken.
|