Opleidingskosten voor andere functie aftrekbaar van transitievergoeding

Werkgevers die medewerkers opleiden voor een andere functie binnen het eigen bedrijf, mogen de kosten daarvoor volgend jaar aftrekken van de transitievergoeding. Nu mogen werkgevers in principe ook al opleidingskosten verrekenen, maar de regels daarvoor zijn ingewikkeld.

De ruimere verrekeningsmogelijkheid van opleidingskosten met de transitievergoeding, moet vanaf 1 januari 2020 gaan gelden. Het voorstel is een gevolg van de Wet Arbeidsmarkt in Balans.

Andere functie bij hetzelfde bedrijf
De opleidingskosten voor een functie bij een andere werkgever zijn nu al aftrekbaar van de transitievergoeding. Met de nieuwe regels komen daar de opleidingskosten voor een andere functie bij hetzelfde bedrijf bij.

Opleidingskosten voor de huidige functie van de werknemer, mogen niet worden afgetrokken van de transitievergoeding.

Huidige situatie aftrek opleidingskosten
De huidige regels voor het verrekenen van opleidingskosten zijn tamelijk ingewikkeld. Zo moeten daarvoor afspraken over zijn gemaakt, nog voordat er sprake was van een ontslagdreiging. Bovendien moeten ze bedoeld zijn om de werknemer breder inzetbaar te maken op de arbeidsmarkt. Ze mogen geen betrekking hebben op de functie van de werknemer, omdat de werkgever verplicht is om personeel voldoende te scholen om de eigen functie naar behoren te kunnen vervullen.

Om kosten te mogen verrekenen, moet de werknemer schriftelijk akkoord gaan. Ook moet de werknemer inzicht krijgen in de gemaakte scholingskosten. Of deze voorwaarden zo blijven, moet nog blijken uit het wetsvoorstel.

MIS NIKS: Abonneer je op de gratis Personeelsnet-nieuwsbrief

Doorsturen:

Neem een abonnement en download 459 exclusieve vakartikelen en 286 actuele HR-instrumenten!

Wilt u als HR-professional ook niks meer missen op uw vakgebied?