Onderzoek: Jongvolwassenen verwerken coronacrisis individueel

Jongvolwassen aan het begin van hun carrière hebben het niet makkelijk tijdens de coronacrisis. Waar zij voor de crisis zicht hadden op een veelbelovende toekomst, is er in korte tijd veel veranderd en onzeker geworden. Hoe gaan jongvolwassenen om met deze grote veranderingen in hun carrièrepad?

Masterstudente Nienke Havermans onderzocht dit samen met The ME Company, een coachcollectief dat zich richt op loopbaancoaching voor twintigers en dertigers. Daaruit komt het beeld naar voren dat deze groep de crisis vooral individueel verwerkt.

Omgaan met uitdagingen coronacrisis
Vorig jaar startte de overheid met het programma Nederland Leert Door, waarbij iedere Nederlander tijdens de coronacrisis gratis gebruik kon maken van loopbaancoaching. Binnen enkele minuten nadat de inschrijvingen opengingen, waren alle 55.000 trajecten vergeven.

The ME Company had plek voor 125 millennials met loopbaanvragen. Gesprekken met deze coaches laten zien dat jongvolwassen de crisis op verschillende manieren ervaren en op drie verschillende manieren omgaan met de uitdagingen van de coronacrisis.

Alles is verloren, paniek of dankbaarheid
‘’De impact van de coronacrisis op je carrière gaat verder dan thuiswerken en baanonzekerheid’’ zegt Manou van Eerten, oprichter en coach bij The ME Company. ‘’Je hebt opeens geen collega’s om je heen om dingen te vragen, je vangt geen gesprekken meer op tussen senior collega’s en je hoort geen succesverhalen meer die gedeeld worden in de wandelgangen. We zagen in onze praktijk al dat mensen hier verschillend op reageren.”

Uit onderzoek van The ME Company blijkt dat de jongvolwassenen aan de hand van hun reactie op de coronacrisis in grofweg drie groepen zijn te verdelen:

1. Gemis: De eerste groep treurt vooral om alles wat nu niet meer kan. Dit zijn de mensen die verdriet en gemis voelen omdat de crisis het gewenste werkleven totaal veranderd heeft. Zij zien de crisis als iets tijdelijks en missen de levendigheid van kantoor en de socialiteit als borrelen wat een onderdeel daarvan is.

2. Onzekerheid: De tweede groep voelt vooral onzekerheid, angst en onrust. Ze zitten in financiële onzekerheid, bijvoorbeeld omdat ze risico lopen dat het contract niet verlengd wordt of dat er voor hun partner in de horeca, evenementenbranche of culturele sector ontslag wordt aangevraagd. Hierdoor worden andere bronnen van stress, zoals de situatie op de huizenmarkt maar ook de start als jong gezin, heviger ervaren. Deze groep zit echt in de overlevingsfase.

3. Weerbaarheid: De derde groep is weerbaarder en vooral dankbaar voor wat ze wel hebben. Denk bijvoorbeeld aan financiële stabiliteit, of een stabiele relatie. Deze groep is zich goed bewust van de effecten van de crisis op anderen. Daarom ervaren zij behalve dankbaarheid soms ook een schuldgevoel.

Verschillend omgaan met de situatie
Hoe gaan jongvolwassenen vervolgens om met deze emoties? Ook hier zijn de jongvolwassenen weer in te delen in drie groepen.

  • De eerste groep zoekt bewust naar manieren om met de situatie om te gaan. Ze pakken oude hobby’s op, vragen anderen om advies en gaan bijvoorbeeld meer sporten.
  • De tweede groep zit meer in de ontkenning. Ze zoeken bewust afleiding, negeren de situatie en gaan negatieve gevoelens uit de weg. Dit zijn vaak ook de mensen die ervoor kiezen de coronamaatregelen te negeren.
  • De derde groep stelt nieuwe positieve kaders. Ze veranderen hun mindset en grijpen kansen aan, met als doel van iets negatiefs iets positiefs te maken.’’

Individueel verwerken van de crisis
Van Eerten: ‘’Er zit dus een groot verschil in hoe jongvolwassenen de crisis ervaren, maar ook in hoe ze ermee omgaan. Wat wel overeenkomt: alle twintigers en dertigers verwerken de crisis vooral individueel en zijn nauwelijks bezig met de lange termijneffecten”.

Volgens Van Eerten kan dit ook verklaren waarom het in de media vooral gaat over andere groepen en minder over millennials die het ook zwaar hebben. “Doordat ze zich niet verenigen, horen we weinig van deze groep en beslissen ze niet mee. Als je daarover nadenkt is dat raar, want er worden momenteel grote beslissingen genomen waar juist deze generatie in de toekomst de consequenties van gaat ervaren’’, stelt Van Eerten.

MIS NIKS: Abonneer je op de gratis Personeelsnet-nieuwsbrief

Doorsturen:

Neem een abonnement en download 280 actuele HR-instrumenten

Wilt u als HR-professional ook niks meer missen op uw vakgebied?