Ondernemers waren kabinet Rutte toch al zat

Het einde van het kabinet Rutte is vandaag een feit. Het kabinet ‘waar rechts Nederland zijn vingers bij af zou likken’ was opmerkelijk genoeg helemaal niet favoriet bij werkgevers. Ondernemers in het mkb hebben zelfs een links-progressief wereldbeeld en zijn voor mondiale solidariteit.

Ondernemers vinden dat het kabinet-Rutte daadkracht miste en geen duidelijke langetermijnvisie had. Dat blijkt uit een onderzoek dat TNS NIPO in opdracht van het Financieele Dagblad uitvoerde. Het onderzoek, waarvoor 1.700 ondernemers zijn ondervraagd, vond plaats in de weken voor de val van het kabinet Rutte. Ondernemend Nederland deelt een onvoldoende (5,4) uit aan het kabinet dat in hun ogen geremd werd door de gedoogconstructie met de PVV van Geert Wilders.

Kabinet moet voor banen zorgen
Het kabinet moet vooral de banenmarkt aanjagen en de consumptie opstuwen, zo vinden de ondernemers. De meesten verkiezen ‘progressieve’ maatregelen zoals het bevorderen van de koopkracht, het hervormen van de woningmarkt en extra werkgelegenheid boven meer klassiek rechtse maatregelen zoals belastingverlaging, het aanpakken van de regeldruk en het bestrijden van onveiligheid. De ondernemers vinden lagere belastingen veel minder belangrijk. En immigratiebeperking, waar de PVV steeds op hamerde, vinden ondernemers het minst belangrijk.

Beslissers in grotere bedrijven vinden hervorming van de woning- en arbeidsmarkt relatief belangrijker. Zelfstandigen zonder personeel (zzp’ers), die op vrijwel alle gebieden negatiever dan gemiddeld over het kabinet Rutte zijn, geven de voorkeur aan investeringen in onderwijs.

Werkgeversorganisaties zijn aansluiting bij ondernemers kwijt
Een opvallende onderzoeksuitkomst is dat het grootste deel van de ondernemers zich niet vertegenwoordigd voelt door werkgeversorganisaties VNO-NCW en MKB Nederland.

Vakbonden en politieke partijen lijden al langer onder dit fenomeen. Maar dat dit nu ook werkgeversorganisaties overkomt, moet de bedrijvenlobby zorgen baren. VNO-NCW en MKB Nederland krijgen alleen bij ondernemingen met meer dan 50 personeelsleden krap aan het voordeel van de twijfel. Dat betekent dat het grootste deel van het mkb niet overtuigd is.

Kiezen voor mondiale solidariteit
Wanneer ondernemers een gewenst toekomstbeeld schetsen, blijkt dat mkb-bedrijven als geheel nipt de voorkeur geven aan mondiale solidariteit (30%), op de voet gevold door de toekomstbeelden: zorgzame regio (27%), prestatiemaatschappij (24%) en veilige regio (19%).

Bedrijven met meer dan 10 werknemers (die maar 9% van de bedrijvenpopulatie uitmaken, maar een veel groter deel van nationaal inkomen verdienen) kiezen in meerderheid echter voor de prestatiemaatschappij (40%). Naarmate het bedrijf groter is, neemt de voorkeur voor dit toekomstbeeld toe (48% onder bedrijven met meer dan 50 werknemers).

Ondernemers willen een zakenkabinet
Een ruime meerderheid van ondernemend Nederland heeft een voorkeur voor een zakenkabinet boven een kabinet met beroepspolitici. Zestig procent vindt dat een zakenkabinet de huidige problemen beter kan oplossen. Bovengemiddeld veel ondernemers die een kabinet van externe deskundigen willen, stemmen VVD, CDA, D66 of PVV.

Alleen ondernemers die zeggen te stemmen op SP, GroenLinks en de splinterpartijen in de Tweede Kamer zijn niet in meerderheid voor een kabinet van beroepspolitici.

Doorsturen:

Neem een abonnement en download 460 exclusieve vakartikelen en 311 actuele HR-instrumenten!

Wilt u als HR-professional ook niks meer missen op uw vakgebied?