Nog maar 10 procent van de Nederlanders staat afwijzend tegenover homoseksualiteit. Maar op het werk blijven er collega`s die vervelende vragen stellen, flauwe grappen maken, of hun homo- of lesbische collega belachelijk maken.
Dat blijkt uit het onderzoek Gewoon aan de slag? De sociale veiligheid van de werkplek voor homoseksuele mannen en vrouwen van het Sociaal Cultureel Planbureau (SCP).
Media voeden onveiligheidsgevoel
Hoewel de acceptatie van homoseksualiteit in Nederland het grootste ter wereld is, krijgen homoseksuelen ook hier nog regelmatig te maken met negatieve reacties. In 2010 is 28% van de homoseksuele mannen en 14% van de lesbische vrouwen geconfronteerd met negatieve reacties vanwege hun seksuele voorkeur. 5% van de mannen en 3% van de vrouwen zei dit meerdere keren te hebben meegemaakt.
Verder zegt 21% van de homomannen en 13% van de lesbische vrouwen zich in het afgelopen jaar onveiliger te zijn gaan voelen. Dat is overigens zelden het gevolg van eigen negatieve ervaringen. De meeste respondenten voelen zich onveiliger door berichten over geweld tegen homoseksuelen in de media.
Werkvloer is niet altijd veilig voor homo`s
Ongeveer 80% van de homo`s is uit de kast op het werk. Het aandeel van hen dat daar negatieve reacties krijgt vanwege hun homoseksualiteit, is kleiner onder lesbische vrouwen dan onder homoseksuele mannen: 14% van de mannen en 5% van de vrouwen heeft dat in het afgelopen jaar meegemaakt. Meestal gaat het dan om vervelende, nieuwsgierige vragen, afkeurende blikken, flauwe grappen of belachelijk maken.
18% van de homoseksuele mannen en 15% van de lesbische vrouwen is op het werk niet open over de seksuele voorkeur. Als reden noemt de helft dat het de collega’s niet aan gaat. De helft zegt dat men de seksuele voorkeur niet relevant vindt. Iets minder dan de helft van de respondenten noemt (ook) angst voor negatieve reacties.
|