Nieuwe werken OK, maar liever niet thuis
Meer dan de helft van de Nederlanders zou graag flexibel willen werken, maar ziet het niet zitten om daardoor hele dagen thuis te zijn. Ook geven werknemers niet graag hun vertrouwde werkkamer op voor een flexplek.
Dat blijkt uit onderzoek van
Effectory, een adviesbureau voor medewerkersonderzoek. Aan het onderzoek deden in 2010 ruim 300.000 werknemers mee. Organisaties die flexibel werken, zijn hierin vergeleken met het landelijk gemiddelde.
Bij organisaties die
Het Nieuwe Werken toepassen, hebben werknemers het gevoel hebben dat zij hun tijd beter in kunnen delen. Zij geven hiervoor een 7,1, het landelijk gemiddelde is een 6,7. Ook vinden zij hun werkplek aangenamer (een 7,2 ten opzichte een 6,9) en hebben zij het gevoel zichzelf beter te kunnen ontplooien (een 6,8 ten opzichte van een 6,5).
Niet hele dagen thuiswerken
Guido Heezen, directeur van Effectory, concludeert uit het onderzoek dat twee onderwerpen tot problemen kunnen leiden: overmatig thuiswerken en het aanbieden van te weinig flexibele werkplekken.
Want hele dagen thuiswerken blijkt niet zo populair als vaak wordt gedacht. Dat komt door het gebrek aan sociale interactie tussen medewerkers: hier wordt een 6,7 voor gegeven, ten opzichte van de 7,0 die landelijk gescoord wordt.
Gemis aan contact met collega`s
Medewerkers ervaren ook veel minder onderlinge support: hulp aan collega`s scoort een 6,9 in flexibel werkende organisaties, landelijk is dit een 7,7.
Volgens Heezen is contact met collega`s één van de belangrijkste motivators op het werk. `Collega`s zorgen voor plezier, betrokkenheid en een soepele samenwerking. Als deze omgang vermindert, kunnen medewerkers zich verloren voelen`.
Meer uren draaien
Verder is er bij flexibel werken een spanningsveld tussen vrijheid en verantwoordelijkheid. Heel betrokken medewerkers gaan veel meer uren draaien wanneer zij altijd toegang hebben tot hun werk. Ze verliezen daardoor aan vrijheid.
Medewerkers die minder betrokken zijn, eigenen zich juist veel vrijheid toe maar nemen weinig verantwoordelijkheid. Ze werken thuis, maar doen ondertussen de was of zorgen voor de kinderen. Het werk lijdt daar dan onder.
Flexibele werkplekken
Over flexplekken lopen de meningen uiteen. Er zijn organisaties die voor slechts 60% van het personeelsbestand een werkplek faciliteren. Dit bespaart kosten, maar medewerkers kunnen op drukke dagen geen plek vinden om goed te kunnen werken, stelt Heezen.
Bij organisaties die flexplekken uit luxe faciliteren, blijkt vaak dat medewerkers dit prettig vinden. Er is altijd ruimte genoeg om te werken. Opvallend is wel dat mensen meestal toch weer voor dezelfde plek kiezen: werknemers zoeken naar binding en een vertrouwd gevoel, blijkt uit het onderzoek.