De nieuwe Inspectie SZW gaat in 2012 uitbuiting van werknemers aanpakken. Kwaadwillende werkgevers en malafide uitzendbureaus moeten oppassen, want inkomsten uit frauduleus handelen worden teruggevorderd.
Uitbuiting van werknemers gaat gepaard met een stapeling van ernstige overtredingen, zoals ongezond en onveilig laten werken, betaling onder het minimumloon, zwart betalen en het inhouden van identiteitspapieren.
Dat staat in het Jaarplan 2012 van de Inspectie SZW, die begin volgend jaar wordt opgericht. In de inspectiedienst gaan drie bestaande diensten op: de Arbeidsinspectie, de Inspectie Werk en Inkomen (IWI) en de Sociale Inlichtingen- en Opsporingsdienst (SIOD).
Faciliteerders aanpakken
Bij de aanpak van uitbuiting komt extra aandacht voor de aanpak van `faciliteerders`, want zij vormen de schakel tussen de illegale en legale wereld. Het gaat hier onder meer om boekhouders die geld witwassen. Andere voorbeelden zijn stromannen, tussenpersonen voor de toegang tot Nederland en bemiddelingsbureaus voor het vinden van werk.
Naast uitbuiting zijn de andere speerpunten van de inspectie volgend jaar het bestrijden van uitkeringsfraude en van onveilig, ongezond en illegaal werk. De dienst bekijkt samen met UWV, gemeenten en de SociaIe Verzekeringsbank of gesjoemel met uitkeringen stevig genoeg wordt aangepakt.
Hogere boetes
Bedrijven die de wet overtreden kunnen van de inspectie hogere boetes krijgen en in het uiterste geval worden stilgelegd. Dit gebeurt zodra de strengere regels van minister Kamp van kracht worden.
Bij bedrijven die zich wél aan de wet blijken te houden, gaat de inspectie juist minder vaak langs. Die krijgen twee jaar lang geen bezoek. Uitzondering op deze regel zijn ondernemingen die werken met grote hoeveelheden gevaarlijke stoffen. Dat geldt ook voor bedrijven waar ongevallen zijn gebeurd of waarover klachten zijn ingediend.
Zelfinspectie agressie
Daarnaast besteedt de inspectie volgend jaar veel aandacht aan agressie en geweld tegen werknemers met publieke functies, zoals ambulancepersoneel en werknemers in de kinderbescherming. Zo bekijken de inspecteurs of werkgevers hun mensen voldoende beschermen tegen agressieve cliënten of omstanders.
Uitgangspunt voor de controles is een nieuw stappenplan voor een goed beleid tegen agressie. Organisaties kunnen via internet ( www.zelfinspectie.nl ) zelf nagaan of hun aanpak hieraan voldoet of hoe ze dit kunnen verbeteren.
|