Niet de HR-adviseur, maar eigen partner adviseert over nieuwe functie

Een nieuwe baan, is altijd spannend. Hoe weet je nou zeker dat die andere functie wat voor je is? Om op die vraag een antwoord te vinden, gaan de meeste mensen op de eerste plaats te rade bij hun partner. Eén op de tien werknemers vraagt hiervoor hulp bij de HR-adviseur.

Dit blijkt uit de Randstad WerkMonitor van het derde kwartaal van 2017.

HR-adviseur meestal niet ingeschakeld
Zes van de tien (59%) werkenden vindt persoonlijk advies belangrijk bij het bepalen of een nieuwe baan bij hen past. Om te bekijken of een nieuwe baan geschikt is, vraagt 39% van de werkenden in de eerste plaats advies aan hun partner.

Om te bepalen of een nieuwe baan iets voor mij is, schakel ik de hulp in van:

 

Man

Vrouw

Partner

40%

38%

Familie

7%

12%

Vrienden

7%

10%

Intercedent of HR-adviseur

10%

8%

Collega’s

8%

6%

Buren

1%

1%

Anders

0%

2%

Geen van bovenstaande

26%

23%

Van alle werkenden maakt zo’n driekwart gebruik van een andere persoon of instantie. Ongeveer een kwart zegt het helemaal zelfstandig te bepalen. Een specialist (zoals de intercedent of HR-adviseur) wordt maar door 9% van de werknemers ingeschakeld.

Werknemer wil loopbaan in eigen hand houden
Driekwart van werkenden de is ervan van overtuigd dat zij de groei van hun carrière volledig in eigen hand hebben.

De helft van de werkenden denkt wel dat ze al een stuk verder in hun loopbaan waren geweest, als men wat assertiever zou zijn. Ouderen melden dit relatief minder vaak. Ongeveer 45% zou graag beter ambities uitspreken. Dit leeft vooral onder de jongeren.

Meerderheid werkenden houdt ontwikkelingen bij
Een grote meerderheid van 85% van de werkenden claimt dat zij op de hoogte blijven van alle ontwikkelingen binnen hun eigen werkveld. Verder claimt circa driekwart (78%) zijn of haar gestelde doelen in de huidige baan te behalen. 

Ruim tweederde (68%) van de werknemers geeft aan dat hun werkgever een opleiding of cursus aanbiedt en betaalt. Bijscholing wordt dusdanig belangrijk gevonden dat de helft van de ondervraagden het ook zelf zouden regelen en betalen. De bereidheid onder jongeren en hoogopgeleiden is hiervoor het grootst.

MIS NIKS: Abonneer je op de gratis Personeelsnet-nieuwsbrief

Doorsturen:

Neem een abonnement en download 466 exclusieve vakartikelen en 290 actuele HR-instrumenten!

Wilt u als HR-professional ook niks meer missen op uw vakgebied?