Nederlandse arbeidsmarkt herstelt, vraag naar HR blijft nog achter

Werkgevers in Nederland willen hun personeel in 2022 een gemiddelde loonsverhoging geven van 2,8%. Dat kunnen ze doen omdat de arbeidsmarkt herstelt na coronacrisis. Ondersteunende functies zoals HR en financiën zijn op dit moment nog minder in trek, maar dat gaat veranderen als het herstel doorzet.

Dit blijkt uit nieuw salarisonderzoek van adviesbureau Willis Towers Watson, waar ook 426 bedrijven in Nederland aan deelnamen.

Angel Hoover van Willis Towers Watson Benelux, stelt dat de loonstijgingen gelijk oplopen met het economische herstel na de coronacrisis. “Sommige bedrijfstakken doen het beter dan andere, maar over het algemeen is het optimisme groot, en veel werkgevers richten zich op een evenwichtige werk- en beloningsstrategie om hun bedrijf te leiden en het welzijn van werknemers in stand te houden.”

Hogere lonen in techsector en detailhandel
Omdat de verwachte inflatie 2,1% is, betekent de loonstijging een reële stijging van het besteedbaar inkomen met 0,7%. Bijna iedereen kan profiteren van hogere salarissen in 2022, want slechts 0,4% van de werkgevers  verwacht de lonen in 2022 te bevriezen (was in 2021 nog 7%).

Sommige sectoren zullen de lonen nog verder laten stijgen. De gemiddelde stijgingen in 2022 zijn naar verwachting hoger in de detailhandel (3,2%), de hightechsector (3,1%) en de automobielsector (3,1%). Werknemers in energiediensten en nutsbedrijven (2,2%), natuurlijke hulpbronnen (2,3%) en verzekeringen (2,4%) krijgen naar verwachting minder salarisverhoging.

Vooruitzichten zijn rooskleurig voor werkgevers
Uit het onderzoek komen duidelijke tekenen van optimisme en herstel onder werkgevers naar voren. Meer dan de helft (53%) van de Nederlandse bedrijven zegt dat hun bedrijfsvooruitzichten 'beter' of 'veel beter' zijn dan ze eerder hadden geanticipeerd, terwijl slechts 2,5% zei dat deze slechter zijn dan eerder verwacht.

En 28% is van plan om in de komende 12 maanden meer personeel aan te nemen, terwijl 8% verwacht het personeelsbestand in te krimpen. Meer dan de helft (55%) van de bedrijven zegt te proberen functies in de verkoop te vervullen, terwijl technische beroepen (39%) en engineering (37%) ook hotspots zijn.

Nu nog minder vraag naar HR
De minst actieve wervingsgebieden zijn HR (3%), financiën (5%) en marketing (15%), maar daar kan snel verandering in komen.

“De arbeidsmarkt ziet er optimistisch uit en de vooruitzichten voor het bedrijfsleven zijn beter dan velen hadden verwacht. Bedrijven zijn erop gebrand om functies in de verkoop en productontwikkeling te vervullen. Ondersteunende functies zoals HR en financiën zijn op dit moment minder in trek, maar dat zal waarschijnlijk veranderen naarmate het herstel doorzet,” aldus Hoover.

MIS NIKS: Abonneer je op de gratis Personeelsnet-nieuwsbrief

Doorsturen:

Neem een abonnement en download 452 exclusieve vakartikelen en 281 actuele HR-instrumenten!

Wilt u als HR-professional ook niks meer missen op uw vakgebied?