MKB moet aan de slag met sociale innovatie

Willen ondernemingen echt floreren, dan is het belangrijk om kennisdeling tussen ondernemers op sectorniveau goed te organiseren.

Maar sociale partners doen te weinig om sociale innovatie in het MKB te bevorderen. Zij moeten ondernemers meer stimuleren om scholing, employability en flexibel organiseren te verbeteren.

Dat is te lezen in het rapport Sociale partners en sociale innovatie in het MKB van Wissenraet Van Spaendonck. Voor het rapport is literatuuronderzoek aangevuld met interviews met sociale partners en een enquête onder ondernemers en werknemers.

Bakkers delen kennis
Brancheverenigingen, vakbonden en cao-partijen zijn passief in het stimuleren van sociale innovatie. Dat is spijtig, want eerder onderzoek van EIM toont aan dat sociale innovatie, technologische innovaties versterkt en de ontwikkeling van de sector bevordert.

Het initiatief om sociale innovatie tot stand te brengen, ligt nu bij individuele ondernemingen. Maar MKB-bedrijven kijken vaak eerst de kat uit de boom en gaan hier pas echt mee aan de slag als ze zicht hebben op wat het oplevert. Het delen van kennis door succesverhalen over sociale innovatie in de sector tussen ondernemers is dus cruciaal.

Een goed voorbeeld van geslaagde kennisdeling is het virtuele platform van de Vereniging voor de Bakkerij- en Zoetwarenindustrie, waar ondernemers successen kunnen delen. De informatie van het platform kunnen ze inzetten om acties op sociale innovatie op te zetten.

Voorwaarden sociale innovatie
Om sociale innovatie goed van de grond te krijgen, is het nodig om de volgende vijf thema's centraal te stellen: arbeidsverhoudingen, flexibel organiseren, gezondheidsmanagement, employability en resultaatgericht belonen.
Doorsturen:

Neem een abonnement en download 460 exclusieve vakartikelen en 311 actuele HR-instrumenten!

Wilt u als HR-professional ook niks meer missen op uw vakgebied?