Minder werkzoekenden en meer vacatures in 2011
Eind 2010 waren er 490.000 werkzoekenden, 3% minder dan een jaar geleden. Voor 2011 verwacht UWV nog eens 2% extra daling van het aantal werkzoekenden en ook meer vacatures.
Het beste herstel op de arbeidsmarkt verwacht het UWV in de zorg- en welzijnsector. Maar ouderen, laaggeschoolden en langdurig werklozen profiteren nauwelijks van het herstel op de arbeidsmarkt. Dit blijkt uit recent gepubliceerd onderzoek van UWV Werkbedrijf.
Geen problemen met werven
Uit het onderzoek blijkt ook dat slechts een klein deel van de werkgevers in het afgelopen jaar problemen heeft ondervonden bij de personeelsinvulling. Het aantal moeilijk vervulbare vacatures is dan ook afgenomen van 40% in 2008 naar 20% in 2010. Dit duidt op een ruime arbeidsmarkt.
Werkgevers verwachten echter vanaf 2011 meer moeite te krijgen met het vervullen van vacatures. Waar er nu nog sprake is van een ruime arbeidsmarkt, verwacht het UWV dat de arbeidsmarkt de komende jaren steeds krapper zal worden. Daarbij zal het niet alleen gaan om een kwantitatief probleem, maar er zullen vooral ook kwalitatieve uitdagingen optreden.
Werkloosheid viel mee
Dat het meeviel met de werkloosheid in 2010, heeft verschillende oorzaken. Zo is de Nederlandse arbeidsmarkt flexibel, waardoor vooral ZZP-ers en uitzendkrachten de klappen opvingen van de recessie. Daarnaast hebben bedrijven hun eigen werknemers - ondanks dat er onvoldoende werk was - toch vaak vastgehouden. Dit werd ondersteund door deeltijd-WW, waarbij werknemers een gedeeltelijke WW-uitkering kregen, maar toch in dienst bleven van de werkgever.
Verder blijven jongeren vaker doorstuderen in tijden van recessie en blijven werknemers nog even hangen bij hun huidige werkgever.
Minder werkzoekenden, meer vacatures
Het UWV voorziet groei van de werkgelegenheid in de zorg en welzijn. Het gaat zowel om nieuwe vacatures als om banen die ontstaan doordat mensen uittreden of van baan veranderen. In 2011 worden, naast zorg en welzijn, ook veel vacatures verwacht in de horeca, de detailhandel, bij adviesbureaus en in het groothandelsbedrijf.
Het hoogste aandeel werkzoekenden is terug te vinden in de regio's Zuid-Limburg, Twente, Drenthe en Groningen. In de regio's Zeeland, Drechtsteden, Midden- en Oost Utrecht, Noord Kennemerland, en West-Friesland en Zuid-Kennemerland, zal naar verwachting het aandeel werkzoekenden het laagst zijn.
Kansarmen op de arbeidsmarkt profiteren nog te weinig van herstel
Over ouderen, laagopgeleiden en langdurig werkzoekenden, verwacht het UWV dat deze moeite zullen houden om te profiteren van het herstel. Uit het Vacatureonderzoek van UWV Werkbedrijf blijkt dat slechts 2 procent (13 duizend) van de vacatures in 2010 vervuld werd door oudere werknemers (55-plus). Tegelijkertijd is het percentage 55-plussers 22 procent (107 duizend) van het totaal aantal werkzoekenden.
Voor laagopgeleide werkzoekenden zijn de baankansen eveneens lager dan gemiddeld. Uit het Vacatureonderzoek blijkt dat ongeveer de helft van de werkzoekenden laagopgeleid is, terwijl deze groep minder dan een kwart van de vacatures vervult. Er is ook duidelijk sprake van een verdringing vanuit de hogere opleidingsniveaus; werkgevers zijn geneigd om ook voor lager gekwalificeerde vacatures, hoger opgeleid personeel aan te nemen.