Minder personeelsproblemen met flexibele werktijden
Bedrijven die flexibele werktijden hanteren voor werknemers, hebben minder problemen met hun human resource management. Bij deze bedrijven werken ook meer vouwen.
Dat blijkt uit onderzoek in 21 Europese landen door Heejung Chung. Zij promoveert met haar onderzoek op 13 november aan de
Universiteit van Tilburg.
De behoefte aan flexibele werktijden groeit, zowel onder werknemers als onder werkgevers. Toch is er nog maar weinig wetenschappelijk praktijkonderzoek naar gedaan. Daarom onderzocht Heejung Chung de praktijk van flexibel werken bij bedrijven in 21 Europese landen.
Flexibel voor werknemer of werkgever?
Flexibele werktijdregelingen zijn onder te verdelen in twee duidelijke groepen, ontdekte Chung, namelijk regelingen die op de werknemer zijn gericht en regelingen die op de werkgever zijn gericht.
Bedrijven met werknemersgerichte regelingen hebben minder problemen met hun personeelsbeleid dan bedrijven met werkgeversgerichte regelingen. Bij bedrijven met meer werknemersgerichte flexibele arbeidstijden werken bovendien relatief meer vrouwen.
En in landen waar relatief veel vrouwen werken, zijn meer bedrijven met werknemersgerichte flexibele arbeidstijden.
OR en CAO gunstig voor flexibiliteit
Landen met sterke vakbonden en een decentraal onderhandelingssysteem, hebben bedrijven met meer werknemersgerichte regelingen. Landen met zwakkere vakbonden en een centraal onderhandelingssysteem hebben juist meer bedrijven met werkgeversgerichte regelingen.
Chung ontdekte dat de aanwezigheid van een vertegenwoordiging van werknemers (zoals een ondernemingsraad) of een collectieve arbeidsovereenkomst gunstig is voor de ontwikkeling van flexibele arbeidstijden.