Meerderheid ziet werken als maatschappelijke plicht

Zeven van de tien volwassenen in Nederland beschouwen werken als een maatschappelijke plicht en vinden het geen vrije keuze. Als je van het leven wil genieten, moet je daar hard voor willen werken, aldus de meerderheid.

 

Uit vandaag gepubliceerd onderzoek van het CBS over het arbeidsethos in Nederland blijkt ook dat ruim 80 procent vindt dat er belangrijkere dingen in het leven zijn dan werken. Werken komt dus niet altijd op de eerste plaats en is lang niet voor iedereen belangrijker dan vrije tijd. Vooral leeftijd, opleiding en geslacht hangen samen met het arbeidsethos: ouderen, laagopgeleiden en mannen hebben over het algemeen een sterker arbeidsethos dan jongeren, hoger opgeleiden en vrouwen. Gepensioneerden hebben een zeer sterk arbeidsethos, net als mensen die arbeidsongeschikt zijn. Werknemers die (veel) plezier ervaren in hun werk hebben een hoger arbeidsethos dan werknemers die minder of geen plezier hebben in hun werk. Onder mensen met een kerkelijk gezindte hebben Nederlands hervormden het hoogste arbeidsethos.

De resultaten wijzen verder uit dat werk een belangrijke rol vervult in het leven van mensen, voor velen geen vrije keuze is en door de meerderheid van de bevolking als eenmaatschappelijke plicht wordt gezien. Werken blijkt echter niet altijd het belangrijkste aspect in het leven. Dit heeft onder andere te maken met het belang dat men hecht aan vrije tijd en andere aspecten in het leven dan werk.

MIS NIKS MEER: Schrijf je hier in voor de gratis HR-nieuwsbrief

Doorsturen:

Neem een abonnement en download meer dan 300 actuele HR-instrumenten

Wilt u als HR-professional ook niks meer missen op uw vakgebied?