In het tweede kwartaal van 2025 is het aantal startende ondernemers dat kiest voor een besloten vennootschap (BV), opnieuw flink gestegen. Veel van deze starters willen hiermee inspelen op de strengere regels rond schijnzelfstandigheid. Maar wie denkt dat het oprichten van een BV hiertegen bescherming biedt, komt bedrogen uit. Opdrachtgevers moeten er op letten, dat zaken doen met een BV géén garantie biedt dat de opdrachtnemer daarmee een zelfstandig ondernemer is.
Volgens het KVK Trendrapport (PDF) hebben 21% meer zzp’ers een BV opgericht ten opzichte van hetzelfde kwartaal vorig jaar.
Geen verschil in beoordeling arbeidsrelatie
De Kamer van Koophandel ziet dat veel zelfstandigen hun eenmanszaak omzetten naar een BV, vermoedelijk om risico’s te vermijden die samenhangen met verscherpte controles op schijnzelfstandigheid. Maar de juridische vorm, een BV of eenmanszaak, heeft geen invloed op de beoordeling van de arbeidsrelatie.
Ook een opdrachtnemer met een BV kan bij controle door de Belastingdienst alsnog worden gezien als werknemer, als er bijvoorbeeld sprake is van een gezagsverhouding, verplichte persoonlijke arbeid en loon. De wet kijkt naar de feitelijke situatie op de werkvloer, niet naar het KvK-uittreksel.
Waarom dan tóch een BV?
Het oprichten van een BV kan wel zinvol zijn om andere redenen, bijvoorbeeld bij hogere winsten of vanwege de bescherming van het privévermogen van de ondernemer. Een BV kent beperkte aansprakelijkheid en kan vanaf een bepaald winstniveau fiscaal voordeliger zijn dan een eenmanszaak. Daar staan wel hogere kosten en administratieve lasten tegenover: denk aan notariskosten, verplichte jaarrekeningen en accountantskosten.
De keuze voor een BV moet dus allereerst worden gemaakt op basis van bedrijfseconomische en persoonlijke overwegingen, en niet als schijnzekerheid tegen wetgeving rondom arbeidsrelaties.
Signaal aan opdrachtgevers
Voor HR en inhurende organisaties is het belangrijk om wakker te blijven: het feit dat een opdrachtnemer via een BV werkt, betekent niet dat daarmee automatisch sprake is van een zelfstandige ondernemer. Het risico op naheffingen en correcties blijft bestaan als de feitelijke arbeidsrelatie te veel lijkt op een dienstverband. Zeker nu de Belastingdienst actiever gaat handhaven en de wetgever met de VBAR nieuwe regels in de steigers heeft staan.
Wat betekent dit voor HR en werkgevers?
Signaal |
Actie voor HR / inkoop |
Steeds meer zelfstandigen starten als BV |
Controleer niet alleen de rechtsvorm, maar vooral de werkwijze in de praktijk |
Rechtsvorm BV biedt geen bescherming tegen schijnzelfstandigheid |
Beoordeel altijd op de hoofdpunten gezag, loon en arbeid |
Belastingdienst gaat strenger handhaven |
Leg werkafspraken vast en maak rolverdeling expliciet. Gebruik eventueel een standaardovereenkomst en wijk daar in de praktijk niet vanaf. |
BV heeft fiscale en aansprakelijkheidsvoordelen |
Geen reden om arbeidsrelatie als ‘veilig’ te bestempelen |