Met de zomervakantie in zicht blijken veel mkb-medewerkers hun vakantieplanning goed op orde te hebben. Want werknemers in de mkb hebben op 1 juni al bijna 57% van hun jaarlijkse verlofuren opgenomen. Dat is een Interessant gegeven voor HR-professionals, zeker nu de zomerperiode traditioneel druk is voor verlofregistraties en personeelsplanning.
Veel medewerkers nemen hun verlof niet pas tijdens de zomervakantie, maar plannen al eerder in het jaar vrije dagen. Denk aan voorjaarsvakanties, korte citytrips of strategisch geplande lange weekenden.
Dat zijn uitkomsten van een analyse door Van Spaendonck. De cijfers zijn gebaseerd op verlofdata van meer dan 1,2 miljoen verloningen bij 145.000 mkb-bedrijven in Nederland.
Twee duidelijke manieren van omgang met verlofuren
Opvallend is dat bijna 9% van de medewerkers zelfs meer dan 100% van hun jaarlijkse verlofuren heeft opgenomen. Dat lijkt op het eerste gezicht vreemd, maar is te verklaren: zij hebben vaak verlofuren meegenomen uit eerdere jaren. Aan de andere kant van het spectrum zit een zuinige groep van bijna 8% die nog geen 10% van hun verlofuren heeft benut. Bij oudere werknemers ligt dit percentage iets hoger, op bijna 9%.
Van Spaendonck spreekt van twee herkenbare verlofstrategieën:
Voor HR is het belangrijk om beide groepen in het vizier te houden. Werknemers die (te) weinig verlof opnemen, kunnen aan het einde van het jaar voor roosterproblemen zorgen — of risico lopen op overbelasting. Het loont om daar in functioneringsgesprekken of teamoverleggen op tijd aandacht aan te besteden.
Sectorverschillen opvallend groot
Hoewel leeftijd weinig invloed lijkt te hebben op verlofgedrag, zijn de verschillen per sector aanzienlijk. In de zuivelindustrie (69%) en de elektronische industrie (68%) is al het meeste verlof opgenomen. Medewerkers in de maritieme sector (35%) en bakkerijen (40%) nemen daarentegen duidelijk minder verlof op.
Bijzonder is dat in de maritieme sector zelfs 24% van de medewerkers nog geen tiende van hun verlofuren heeft gebruikt. Dit kan duiden op roostertekorten, werkdruk of cultuurverschillen in verlofgebruik — aandachtspunten die voor HR relevant zijn in gesprek met leidinggevenden.