'Mail geeft manager meer controle'

E-mail heeft de communicatie op de werkvloer veranderd. Soms op een andere manier dat we verwachten. In NRC Handelsblad van gisteren komt organisatiewetenschapper Albert Meijer aan het woord. Hij heeft onderzoek gedaan naar het mailverkeer bij de Nederlandsche Bank, de marine en een gemeentelijke bestuursdienst. E-mail lijkt een informeel medium. Maar schijn bedriegt, aldus onderzoeker Albert Meijer. E-mail wordt heel vaak gebruikt om formeel een afspraak vast te leggen. Mail is zo laagdrempelig dat een terloopse opmerking bij de koffieautomaat soms direct als 'toezegging' per mail wordt bevestigd. En bij arbeidsconflicten wordt mail strategisch gebruikt om zaken vast te leggen. Zo kan de medewerker (of de manager) 'bewijs' verzamelen als het tot rechtszaak komt. Onderzoeker Albert Meijer had verwacht dat e-mail tot minder controle door leidinggevenden zou leiden. "Als je rechtstreeks met al je collega's kunt communiceren, ontstaan gemakkelijker allerlei horizontale contacten", aldus Meijer in NRC. In de praktijk blijkt het anders te werken. "Medewerkers dekken zich in en sturen voor alle zekerheid een cc'tje naar de baas. De baas is beter geïnformeerd dan ooit. Via al die cc'tjes kijken je superieuren voortdurend over je schouder mee. De hiërarchie speelt op de achtergrond nog steeds een dominante rol." Zou het de bedrijven die een e-mailloze vrijdag hebben ingevoerd, in werkelijkheid niet te doen zijn om een baasloze dag?

E-mail heeft de communicatie op de werkvloer veranderd. Soms op een andere manier dat we verwachten. In NRC Handelsblad van gisteren komt organisatiewetenschapper Albert Meijer aan het woord. Hij heeft onderzoek gedaan naar het mailverkeer bij de Nederlandsche Bank, de marine en een gemeentelijke bestuursdienst.

E-mail lijkt een informeel medium. Maar schijn bedriegt, aldus onderzoeker Albert Meijer. E-mail wordt heel vaak gebruikt om formeel een afspraak vast te leggen. Mail is zo laagdrempelig dat een terloopse opmerking bij de koffieautomaat soms direct als 'toezegging' per mail wordt bevestigd.
En bij arbeidsconflicten wordt mail strategisch gebruikt om zaken vast te leggen. Zo kan de medewerker (of de manager) 'bewijs' verzamelen als het tot rechtszaak komt.

Onderzoeker Albert Meijer had verwacht dat e-mail tot minder controle door leidinggevenden zou leiden. "Als je rechtstreeks met al je collega's kunt communiceren, ontstaan gemakkelijker allerlei horizontale contacten", aldus Meijer in NRC.
In de praktijk blijkt het anders te werken. "Medewerkers dekken zich in en sturen voor alle zekerheid een cc'tje naar de baas. De baas is beter geïnformeerd dan ooit. Via al die cc'tjes kijken je superieuren voortdurend over je schouder mee. De hiërarchie speelt op de achtergrond nog steeds een dominante rol."

Zou het de bedrijven die een e-mailloze vrijdag hebben ingevoerd, in werkelijkheid niet te doen zijn om een baasloze dag?

Doorsturen:

Neem een abonnement en download meer dan 300 actuele HR-instrumenten

Wilt u als HR-professional ook niks meer missen op uw vakgebied?