Is het een slim idee om tienduizenden mensen tegelijk in te laten loggen bij een overheidswebsite? De vraag stellen, is hem eigenlijk al beantwoorden. Want vanochtend bleek inloggen bij UWV om een STAP-budget aan te vragen, te verzanden in een grote chaos. Aanvragen is vandaag niet meer mogelijk. Het regent dan ook negatieve reacties op sociale media, waarbij velen er fijntjes op wijzen dat de IT’ers van UWV zichzelf misschien ook eens zouden moeten bijscholen.
Hoewel het STAP-budget een individuele scholingsregeling is, waarmee iedere Nederlander in de werkbare leeftijd budget kan aanvragen voor scholing, is het toch interessant voor werkgevers en HR. Want het doel van de regeling is om mensen weerbaarder te maken op de arbeidsmarkt.
Maar aanvragen blijkt nu onmogelijk. Op de website van UWV staat slechts een korte mededeling dat de mogelijkheid om STAP-budget aan te vragen wordt verplaatst naar een andere datum. Terwijl tienduizenden mensen vergeefs urenlang hebben moeten wachten, kan er bij UWV nog net een mager excuusje vanaf ‘voor het ongemak’.
Aanvraagmoment was al verschoven
Bij de eerste ronde van de STAP-subsidieregeling in 2022, bleek dat diverse cursusaanbieders de randen van de regeling hadden opgezocht. Ze verhoogden cursusgelden tot de maximale grens van duizend euro subsidie, of gaven cadeautjes weg aan cursisten. Ook kwam de inhoud van sommige cursusaanbieders onder vuur te liggen, door cursussen wijnproeven, reiki of bostherapie.
Daarom besloot het kabinet om maatregelen tegen misbruik te nemen om oneigenlijk gebruik van de STAP-regeling tegen te gaan. De regels werden veel strenger en verschillende opleidingen mogen niet meer worden aangeboden met STAP-subsidie. Om alles netjes uit te kunnen voeren, besloot de minister van SZW om het aanvraagtijdvak van januari 2023 over te slaan, zodat de eerstvolgende aanvraagmogelijkheid 28 februari werd, dus vandaag, precies om 10 uur.
Vrije dag genomen en opdrachten uitgesteld
Kennelijk waren er tevoren geen twijfels of de ICT het wel aan zou kunnen, wanneer tienduizenden tegelijk via DigID moeten inloggen bij UWV. Hoewel het voor niemand echt als een verrassing komt, liep het IT-systeem al voor tienen compleet vast. Mensen moesten zelfs wachten voordat ze in de wachtrij werden geplaatst. En eenmaal in de wachtrij, bleek de wachttijd steeds met een uur op te lopen, in plaats van af. De paar gelukkigen die daadwerkelijk in de wachtrij terecht kwamen, zagen dat die werd gepauzeerd. Wie het geluk had om daadwerkelijk in te kunnen loggen, kwam daarna op een foutpagina terecht.
Hoewel er ook mensen zijn die het ongemak kunnen relativeren, zijn er op Twitter veel mensen die hun frustraties uiten. Zij geven aan dat ze speciaal een vrije dag hebben genomen voor de STAP-aanvraag. En een zzp’er meldt een opdracht te hebben uitgesteld, zodat zij klaar kon zitten om de aanvraag voor haar STAP-budget te doen.
Hoe nu verder?
Voor cursisten en scholingsaanbieders is het nu onduidelijk wat het verdere beloop is. Als cursist moet je namelijk een voorinschrijving doen, zodat je een aanmeldbewijs krijgt. Dat aanmeldbewijs bevat gegevens die UWV nodig heeft om de aanvraag te beoordelen. Vervolgens is er een maand de tijd voordat de scholing aanvangt. Nu er vertraging is, kunnen scholingsaanbieders worden geconfronteerd met annuleringen, omdat cursisten de scholingskosten anders alsnog volledig zelf moeten voldoen.
Door het debacle, zijn er zijn ook mensen die ervoor pleiten om maar helemaal te stoppen met de STAP-subsidie. Zij willen de belastingaftrek voor scholing weer invoeren, waar de STAP-subsidie voor in de plaats is gekomen. Dat zal waarschijnlijk niet gebeuren, maar dat er iets moet veranderen aan de huidige werkwijze is wel duidelijk.
Tweet van de dag
Gelukkig zijn er ook nog mensen die de hele situatie met een beetje droge humor kunnen aanschouwen. Zo is er de tweet van Remco, die UWV adviseert dat het misschien handig is om de veelgestelde vragen even bij te stellen. Want daar is de vraag te zien of het wel ‘zeker is dat de STAP-aanvraag op 28 februari 2023 doorgaat.’
‘Ja, dat is zeker’ antwoordt UWV daar zeer stellig op. Maar de uitvoeringsorganisatie had wellicht beter een stuk alerter kunnen reageren, toen het in de gaten kreeg dat zo veel mensen juist deze vraag stelden.