Loon opvragen in 60 landen

Wat verdien je als HR-adviseur? In Nederland zoek je dat op bij loonwijzer.nl, maar in Spaanstalige landen bij Tusalario, in Rusland bij Mojazarplata, in Afrika bij Mywage en in Brazilië bij Meusalario.

Wat in mei 2001 begon als www.loonwijzer.nl staat vandaag de dag op de kaart in 60 landen. En bijzonder is dat elke nationale loonwijzer op dezelfde manier loondata verzamelt als andere. Zo wordt internationale vergelijkbaarheid van lonen ingebouwd in het systeem. Alleen de informatie over de lonen zelf en het heersende arbeidsrecht die elke nationale loonwijzer in principe verschaft, is specifiek voor elk land.

De groei buiten Nederland begon in 2004 met uitbreiding naar 8 Europese landen, in 2006 gevolgd door landen in Zuid Amerika, zuidelijk Afrika en Azië. Anno 2011 is loonwijzer present in alle werelddelen. In 42 landen functioneren loonwijzers volwaardig, in 18 landen wordt vooralsnog volstaan met een online salarisenquête.

Ook in dictaturen
Opvallend aan alle nationale loonwijzers is dat het idee er achter in elk deelnemend land aanslaat, ongeacht politiek systeem, taal en cultuur. Zo is de loonwijzer van Wit-Rusland (de laatste echte dictatuur binnen Europa) één van de beste, maar ook de Duitse, Argentijnse, Zuidafrikaanse, Indiase, Mozambikaanse, Chinese en Finse hebben in eigen land stevige reputaties opgebouwd.

De loonwijzers werken vaak samen met lokale universiteiten van naam en faam, maar ook met mediapartners en vacaturesites. In Nederland zijn dat MSN, Intermediair, de Telegraaf en Monsterboard.

Verkoop gegevens en fondsen
Loonwijzer wordt gefinancierd uit de verkoop van zelf ontwikkelde online applicaties, analyses op de verzamelde data, contributies uit deelnemende landen en uit fondsen voor internationale samenwerking.
Doorsturen:

Neem een abonnement en download 460 exclusieve vakartikelen en 311 actuele HR-instrumenten!

Wilt u als HR-professional ook niks meer missen op uw vakgebied?