Leaseauto struikelblok nieuwe baan

De arbeidsmobiliteit neemt weer toe, na een periode van blijven zitten waar je zit. Het economisch perspectief is goed en de visie op werk en werkbalans is veranderd. Vereniging Zakelijke Rijders (VZR) constateert dat bij het zoeken naar een andere baan de mobiliteit een struikelblok kan zijn.

Over het salaris wordt tot op een tientje onderhandeld bij een nieuwe baan. VZR pleit dat werknemers óók de mobiliteit moeten meenemen in de onderhandeling om daarop geen honderden euro’s achteruit te gaan. De mobiliteitstransitie is in volle gang en het is goed om vooraf te bepalen hoe deze ingevuld kan worden bij een nieuwe baan.

Afkoopsom
Te veel zakelijke rijders zijn niet bekend met de eventuele afkoopkosten van hun huidige leaseauto, zoals vermeld in het leasecontract. Uit onderzoek van VZR (2021) blijkt dat maar liefst in 51% van de autoregelingen een afkoopregeling is opgenomen.

Gemiddeld krijgt de zakelijke rijder een factuur van € 10.000,- voorgeschoteld. Zakelijke rijders krijgen vaak een forse rekening gepresenteerd bij het aangaan van een nieuwe baan.

Mobiliteitskaart
Mobiliteit is niet langer standaard een leaseauto, ook private lease, de privéauto, het OV, mobiliteitsbudget of een multifunctionele mobiliteitskaart behoren tot de mogelijkheden. Medewerkers zullen zich goed moeten voorbereiden om er niet honderden euro’s op achteruit te gaan in hun mobiliteitskosten.

“Met meer vacatures dan werkzoekenden is het een werknemersmarkt geworden”, zo stelt Jan van Delft voorzitter van VZR. “De economische groei zorgt ervoor dat de arbeidsmobiliteit toeneemt, VZR ziet dat te weinig zakelijk rijders de mobiliteit meenemen in de onderhandeling van de arbeidsvoorwaarden.”

MIS NIKS: Abonneer je op de gratis Personeelsnet-nieuwsbrief

 

Doorsturen:

Neem een abonnement en download meer dan 300 actuele HR-instrumenten

Wilt u als HR-professional ook niks meer missen op uw vakgebied?