Langer zwangerschapsverlof helpt moeder en kind niet
Het uitbreiden van het huidige zwangerschapsverlof kost honderden miljoenen, zonder dat het veel positieve effecten heeft voor moeder en kind. Wel worden de kosten voor werkgevers veel hoger.
Op verzoek van de Tweede Kamer liet minister Donner door
SEO Economisch Onderzoek uitzoeken wat de kosten en baten zijn van uitbreiding van het zwangerschapsverlof. Verlening van de huidige zestien weken met twee weken kost € 117 miljoen, verlenging met vier weken kost € 322 miljoen.
Beperkte voordelen langer zwangerschapsverlof
Langer zwangerschapsverlof heeft beperkte effecten op het ziekteverzuim en het gebruik van zorg door de moeder. Het onderzoek laat zien dat langer verlof geen effect heeft op de gezondheid van kinderen.
Maar meer verlof leidt wel tot extra kosten voor werkgevers. Vrouwen werken niet, maar de werkgever moet wel het loon betalen. Het UWV vergoedt het overgrote deel van deze kosten, maar werkgevers betalen daarvoor wel premie. Ook maken werkgevers kosten omdat zij vaak voor vervanging moeten zorgen.
EU-parlement wil misschien verlenging
Het Europees Parlement stemt dit najaar over een verlenging van het zwangerschapsverlof naar achttien of twintig weken. Nederland is tegen deze verlenging. Minister Donner ziet meer in een flexibeler ouderschapsverlof en betere mogelijkheden om werk en privéleven goed te combineren.