Langdurig verzuim duwt bedrijven in rode cijfers
Hoewel ziekteverzuimcijfers over het algemeen dalen, blijkt het langdurig verzuim de afgelopen 2 jaar juist te stijgen. Werkgevers verlangen soms terug naar het vangnet van de WAO.
HRM-adviesbureau
Falke & Verbaan constateert de afgelopen 2 jaren een toename van het langdurig verzuim. Dat gebeurt in de zorg, maar ook in andere sectoren. Het toenemend langdurige verzuim in de zorg lijkt te maken te hebben met het spanningsveld tussen protocollen, productiecijfers en de professionele autonomie van de zorgprofessional, wat ten koste zou gaan van de arbeidssatisfactie.
Geen vangnet voor zware beroepen
Naast de problemen in zorg, zijn er meer oorzaken van een stijgend langdurig verzuim. Bijvoorbeeld het wegvallen van het WAO vangnet, pre-pensioen en de opschuivende pensioenleeftijd. Dit speelt vooral bij medewerkers met een lagere opleiding en een lager inkomen.
Vaak leiden de beperkingen en het verlies van verdiencapaciteit bij mensen met fysiek zwaardere beroepen, na beoordeling door het UWV, tot een arbeidsongeschiktheidspercentage tot 35%. Dat geeft hen geen recht op een uitkering.
Verzuim stapelt op
Deze mensen komen vervolgens terug bij de werkgever en worden daar geacht `passende werkzaamheden` te verrichten Bedrijven vinden het echter moeilijk passende werkzaamheden te vinden of de aandacht daarvoor te creëren bij leidinggevenden. Met nieuwe (juridisch vaak twijfelachtige) verzuimmeldingen tot gevolg vanwege de al bekende beperkingen. Als de werkgever het verzuimbeleid niet aanpast, ontstaat volgens het adviesbureau zo een accumulatie van verzuim.
De kostenstijging die dit voor werkgevers met zich meebrengt is in een aantal sectoren zo ernstig, dat bedrijven in de rode cijfers terecht dreigen te komen. Volgens Falke & Verbaan verlangen werkgevers soms dan ook terug naar de WAO als uitweg.
Preventieve maatregelen nemen
Daarnaast nemen veel bedrijven geen adequate maatregelen om de neveneffecten van de vergrijzing op te vangen. Maar reguliere arbodienstverlening heeft weinig vat op langdurig verzuim. Het tij is alleen te keren door een combinatie van preventieve maatregelen en het adequaat aanpakken van het bestaand langdurige verzuim. Gedragsbeïnvloeding gaat daarbij hand in hand met gedegen kennis van de UWV-systematiek en arbeidsrecht.
Falke & Verbaan bevelen werkgevers dan ook aan om hiervoor gespecialiseerde dienstverleners in te huren.