Korten onderwijs 30-plussers vergroot personeelstekort
De bezuinigingsplannen voor het onderwijs aan 30-plussers, vinden werkgevers, branches en vakbonden`desastreus`. Want de bijscholing van werknemers komt in gevaar, juist in branches waar personeelstekorten zijn.
Dat schrijven verschillende branches, werkgevers- en werknemersorganisaties in een brief aan minister Van Bijsterveldt (onderwijs).
Desastreuze gevolgen arbeidsmarkt
Als het kabinet 170 miljoen euro gaat bezuinigen op onderwijs aan 30-plussers heeft dat `desastreuze gevolgen voor de samenleving, scholen, het bedrijfsleven, de Nederlandse kenniseconomie en de arbeidsmarkt`, denken de briefschrijvers. Zij vragen de minister daarom de bezuiniging ongedaan te maken.
In de brief staat dat opleidingen noodzakelijk zijn om de beroepsbevolking te ontwikkelen, flexibel te maken en op de toekomst voor te bereiden. De briefschrijvers stellen dat de forse bezuinigingen afbreuk doen aan het middelbaar beroepsonderwijs, met een enorme kapitaalvernietiging als gevolg.
Herintreders en zij-instromers
Voor de arbeidsmarkt is beroepsonderwijs onontbeerlijk, omdat dit om- en bijscholing verzorgt en herintreders en zij-instromers opleidt. Vooral in sectoren als de zorg en de techniek zal de bezuiniging hard aankomen, want daarvoor werden afgelopen schooljaar 22.900 respectievelijk 19.500 deelnemers boven de 30 jaar opgeleid.
Dat heeft bijvoorbeeld gevolgen voor verpleeghuizen, verzorgingscentra en de kraamzorg, omdat daar het tekort aan goed opgeleid personeel zal toenemen. Dat is in tegenspraak met de doelen van dit kabinet, stellen de werkgevers, vakbonden en brancheorganisaties in hun brief.