Kortdurend zorgverlof meest gebruikt bij ziek familielid

Bijna een op de zes werknemers nam volgens het CBS vorig jaar zorgverlof op. Het meest gebruik is het kortdurend zorgverlof om een hulpbehoevend familielid te ondersteunen. Maar de meeste werknemers nemen helemaal geen zorgverlof op.

In 2009 zorgden 539 duizend werknemers voor een langdurig ziek of hulpbehoevend kind, partner of ouder. Bijna een op de zes van hen nam hiervoor verlof op. Daarnaast heeft een op de vijf geen verlof opgenomen, maar daar wel behoefte aan. Bijna twee derde had geen behoefte aan verlof.

Zorgverlof vooral bij voltijd
Niet verrassend zijn het voornamelijk voltijdswerkers die gebruik maken van zorgverlof. Van de werknemers die 35 uur of meer per week werken nam 18 procent verlof op. Onder werknemers met een werkweek van 12 tot 35 uur lag dit aandeel met 13 procent een stuk lager.

Zorgende werknemers namen vooral kortdurend zorgverlof op. Ruim een op de drie maakte daar gebruik van. Daarnaast nam 21 procent ADV of vakantieverlof op en maakte 16 procent gebruik van bijzonder of buitengewoon verlof. Slechts weinig werknemers namen verschillende soorten verlof op.


Soort verlof van werknemers die verlof opnamen om te zorgen, 2009

Minste verlof voor zorg voor langdurig zieke ouder
Als werknemers voor een familielid zorgden, ging het in 71 procent van de gevallen om een zieke ouder. Van de werknemers die voor een zieke ouder zorgden, nam in 2009 slechts 12 procent hiervoor verlof op. Zij hadden er ook het minst vaak behoefte aan. Van de werknemers die voor een kind of voor hun partner zorgden nam respectievelijk 23 en 28 procent hiervoor verlof op.
Doorsturen:

Neem een abonnement en download 463 exclusieve vakartikelen en 312 actuele HR-instrumenten!

Wilt u als HR-professional ook niks meer missen op uw vakgebied?