Kandidaten wachten af welke vacatures in hun mailbox komen

Kandidaten doen niet veel moeite om een geschikte vacature te zoeken. Zij verwachten dat de vacature hen vindt. Werkgevers hebben een vergelijkbare passieve houding. Hierdoor weten kandidaten en werkgevers elkaar online niet goed te vinden, aldus een onderzoek in opdracht van de Academie voor Arbeidsmarktcommunicatie.

Kandidaten: Google brengt de vacatures welKandidaten doen niet veel moeite om een geschikte vacature te zoeken. Zij verwachten dat de vacature hen vindt.
Werkgevers hebben een vergelijkbare passieve houding. Hierdoor weten kandidaten en werkgevers elkaar online niet goed te vinden, aldus een onderzoek in opdracht van de Academie voor Arbeidsmarkt-communicatie.

Vorig jaar vroeg Personeelslog zich af of internet kandidaten lui maakt.
Aanleiding hiervoor was een observatie van Geert-Jan Waasdorp van Intelligence Group. “Kandidaten gebruiken steeds minder oriëntatiebronnen om een baan te zoeken. Enerzijds zien zij door het grote aanbod aan vacaturesites en vacatures het bos niet meer en anderzijds is het zoeken van een baan op internet gewoonweg te moeilijk.”

60 kandidaten gevolgd
In opdracht van de Academie voor Arbeidsmarktcommunicatie heeft Intelligence Group nader onderzoek gedaan.
Via een speciale onderzoekstool heeft het bureau 60 kandidaten gevolgd die in een periode van twee weken één keer een top 10 vacaturesite van Nederland hebben bezocht. Gekeken is verder welk type internetsite zij gebruikten en op welke manier de kandidaten naar vacatures en aanvullende informatie zoeken.

Zoektocht vaak beperkt tot één site
Dit relatief kleinschalige onderzoek bevestigt de afwachtende houding van werkzoekenden. Werknemers maken bij het online zoeken naar een baan voornamelijk gebruik van maar één oriëntatiebron of internetsite.
Vaak kiezen ze uitsluitend voor een zoekmachine, zoals Google, of ze gebruiken een jobagent bij een werkgevers- of vacaturesite. Op deze manier zorgen ze ervoor dat de nieuwste vacatures automatisch in hun mailbox terecht komen.
De werkzoekende komt pas in de benen als hij een interessante vacature in zijn mail ziet.

Zonder juiste zoektermen
Deze afwachtende manier van zoeken leidt ertoe dat de kandidaat lang niet altijd de perfecte vacature vindt.
Want volgens het onderzoek beschikken werkzoekenden vaak over onvoldoende vaardigheden in het kiezen van de juiste zoektermen. Zij blijven vaak hangen in een algemene website en een vaste zoekterm, terwijl het verstandig zou zijn ook nichesites in te zetten en met synoniemen en andere trefwoorden te zoeken.

Sommigen zorgen daarnaast voor het uploaden van hun CV bij vacaturebanken en het bijwerken van hun LinkedIn en Facebookpagina. Maar daar blijft het veelal bij.

Werkgevers: Post & Pray
Waar kandidaten vaak niet actief zoeken naar de perfecte baan, vertonen werkgevers - volgens de Academie voor Arbeidsmarktcommunicatie - vergelijkbaar afwachtend gedrag.
Zij plaatsen hun vacatures op de eigen site of de recruitmentsite en wachten vervolgens af wie er zal reageren. De Academie voor Arbeidsmarktcommunicatie noemt dit het ‘Post & Pray’ principe.

Herken jij dit passieve zoekgedrag van kandidaat en werkgever? Wachten op de vacature of kandidaat die zich meldt in plaats van actief speuren naar de ideale werkgever of werknemer?

Doorsturen:

Neem een abonnement en download 452 exclusieve vakartikelen en 281 actuele HR-instrumenten!

Wilt u als HR-professional ook niks meer missen op uw vakgebied?