Tot 2016 ontstaat in Nederland een tekort van 170 duizend technici, verdeeld over alle opleidingsniveaus. Het kabinet start een miljoenencampagne, ondanks dat dit eerder nauwelijks effect heeft gehad.
Volgens het kabinet kiezen momenteel te weinig jongeren voor een technische opleiding, terwijl de komende jaren een groot aantal technici met pensioen gaat. Nederland heeft dan een tekort van 170 duizend technici, zoals dakdekkers, bankwerkers en storingmonteurs.
Toch weer een campagne
Het is enkele jaren al geprobeerd, zonder al te veel succes. Maar ook dit kabinet denkt het tij te kunnen keren met voorlichting en stimulansen. Daarom gaan onderwijsinstellingen en bedrijfsleven samen met de ministers van EL&I, OCW en SZW jongeren overtuigen dat een carrière in de techniek de toekomst heeft. Ze hebben hiervoor een stappenplan opgesteld dat loopt van voorlichting, via scholing naar het vasthouden van jongeren die eenmaal voor techniek hebben gekozen.
Voor de eerste stap, betere voorlichting over de mogelijkheden van een carrière in de techniek, gaan technici de komende jaren in 3500 klassen van het basisonderwijs vertellen over hun vak. Tevens wordt geld vrijgemaakt dat scholen naar eigen inzicht kunnen inzetten voor het stimuleren van de interesse van scholieren in techniek. In totaal is hier 18,7 miljoen euro voor beschikbaar.
Innovatiever onderwijs
De volgende stap is het verbeteren en aantrekkelijker maken van techniekonderwijs. Er worden vernieuwende en aansprekende vormen van technisch onderwijs geïntroduceerd, zoals de Technologieroute. Deze leerroute biedt mavo maar ook potentiële havoleerlingen met een voorliefde voor techniek de kans om al vroeg technische praktijkvakken te volgen.
Via aansluitende praktijkgerichte opleidingen op vmbo en mbo kunnen deze leerlingen dan uiteindelijk een hbo diploma halen. Ook komt er in het mbo meer ruimte voor opleidingen in de techniek, terwijl populaire opleidingen met beperkt arbeidsmarktperspectief worden geremd in hun groei.
Verder komt er 20 miljoen euro beschikbaar voor ‘Centers of Expertise’ in het hbo. Het streven is dat er in ieder geval voor iedere topsector een dergelijk centrum komt. Onderwijsinstellingen en bedrijven die innovatieve ideeën hebben voor technisch onderwijs kunnen binnen het project Toptechniek in bedrijf financiering vragen.
Sociale innovatie in de techniek
Het moet voor werknemers ook aantrekkelijk zijn om inde techniek te blijven werken. Het kabinet denkt dat de Vitaliteitsregeling, die nog moet worden ingevoerd, hierbij kan gaan helpen. Verder komen branches die een cultuuromslag starten gericht op gezond, vitaal en productief werken, in aanmerking voor ondersteuning.