Ieder jaar sterven 3 duizend mensen door gevaarlijke stoffen op het werk

Jaarlijks sterven naar schatting 4.100 mensen door beroepsziekten, waarvan bijna 3.000 mensen door gevaarlijke stoffen. Deze gevaarlijke stoffen zijn ‘sluipmoordenaars’ die kunnen leiden tot ernstige ziekten zoals astma, COPD en longkanker. Vanaf 14 mei start een campagne die op de gevaren wijst van werken met gevaarlijke stoffen.

Staatssecretaris van Sociale Zaken en Werkgelegenheid Tamara van Ark wil een gezamenlijke aanpak om te zorgen dat het aantal slachtoffers door gevaarlijke stoffen afneemt. “Dit is een te voorkomen probleem, dus we moeten aan de slag.” Hat kan jaren kan duren voordat ziekteverschijnselen door werken met gevaarlijke stoffen optreden. Van alle sterfgevallen door werken met gevaarlijke stoffen bestaat 80 procent uit gepensioneerden en 20 procent uit werkenden.

Werken aan bewustwording
Gevaarlijke stoffen kun je niet altijd zien of ruiken. Ook zijn het soms stoffen waarvan je misschien in eerste instantie niet verwacht dat ze zo schadelijk kunnen zijn. Het gaat bijvoorbeeld om gevaarlijke stoffen als kwartsstof en isocyanaten op bouwplaatsen, houtstof in meubelmakerijen, dieselrook in garages en lasrook in metaalbedrijven, maar ook om meelstof in bakkerijen.

Deze gevaarlijke stoffen kunnen vrijkomen bij het dagelijks werk van bijvoorbeeld een aannemer, een timmerman of een lasser.

Levensgevaarlijke rook en stof
Ruim een miljoen Nederlanders heeft te maken met gevaarlijke stoffen op het werk, zoals houtstof, kwartsstsof, dieselrook, lasrook en isocyanaten. Door het werken met deze stoffen kun je allerlei aandoeningen krijgen. Denk aan astma, COPD, infecties, longfibrose en kanker.

Het wisselt per aandoening of je er op korte termijn last van krijgt, zoals astma, of op de langere termijn, zoals met stoflongen. Daar gaan vaak jaren of decennia overheen voordat je de gevolgen merkt en je een beroepsziekte krijgt.

Campagne Veilig Werken met Gevaarlijke Stoffen
Op 14 mei gaat de campagne Veilig Werken met Gevaarlijke Stoffen van start. Het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid en de campagnepartners vragen de komende maanden aandacht voor de risico’s en gevolgen van onveilig werken met gevaarlijke stoffen en dragen concrete oplossingen aan.

MIS NIKS: Abonneer je op de gratis Personeelsnet-nieuwsbrief

Doorsturen:

Neem een abonnement en download 280 actuele HR-instrumenten

Wilt u als HR-professional ook niks meer missen op uw vakgebied?