Jongeren werven, oudere werknemers vasthouden. Bij de aanstaande krapte op de arbeidsmarkt kan Het Nieuwe Werken (HNW) dan een effectief arbeidsmiddel zijn. Maar HR-medewerkers moeten het beleid daar nog wel op aanpassen.
Dat stelde spreker Senad Music van Vodafone vorige week op de het Emerce eHRM congres in Den Haag. Vodafone deed in het eigen kenniscentrum onderzoek naar de perceptie van HNW. Daaruit komt naar voren dat het animo onder werknemers daarvoor is verdubbeld in twee jaar tijd. Maar dan alleen binnen bedrijven die daar ook echt voor open staan.
Zelf het werk inrichten
Jonge nieuwe medewerkers laten zich niet meer vertellen hoe ze waar moeten werken. Het onderzoek van Vodafone maakt duidelijk dat personeel tevredender wordt als ze zelf hun werksituatie mogen inrichten. Zeventien procent wil anders werken dan vorige generaties.
Dat is niet alleen belangrijk voor de jongeren die net met werken beginnen, maar ook voor oudere werknemers. Want door de komende vergrijzing wordt het voor werkgevers ook belangrijker om oudere werknemers in dienst te houden. ‘Geld speelt daar een rol in, maar dat is zeker niet de enige factor. Secundaire omstandigheden als het kunnen kiezen van je eigen laptop, telefoon en fysieke werkomgeving zijn ook belangrijk’, aldus Music.
HR werpt drempel op voor HNW
Werkgevers kunnen een concurrentievoordeel halen met een positieve opstelling tegenover het nieuwe werken. Music: ‘Je ziet dat als een bedrijf hiervoor openstaat, de mensen binnen twee jaar de overstap maken en een cultuuromslag bewerkstelligen’. Bedrijven die dat niet doen, om welke reden dan ook, zijn daardoor minder aantrekkelijk dan anderen.
Eén van de drempels die een dergelijke omslag hinderen, zijn de HR-medewerkers binnen de bedrijven zelf. Zij moeten nieuwe ijkpunten in het leven roepen om het werk van medewerkers te beoordelen. ‘Het gaat er niet meer om of iemand op kantoor zijn werk doet, maar wat hij levert. Medewerkers moeten op prestatie worden afgerekend. Dan is het secundair of dat op kantoor of elders gebeurt’, vindt Music.