Hoewel medewerkers het belangrijk vinden, hebben HR-managers geen tijd meer voor maatschappelijk verantwoord ondernemen. Want de afdeling HR heeft het veel te druk met reorganisaties en de samenstelling van het personeelsbestand.
Door de economische crisis is maatschappelijk verantwoord ondernemen (MVO) naar de achtergrond gedrukt. Op de strategische prioriteitenlijst van ondernemingen wordt dit thema nauwelijks nog genoemd. Dat blijkt uit onderzoek van HR-adviesbureau Towers Perrin onder 72 (middel)grote ondernemingen in Nederland.
Reorganiseren en personeelsbestand verbouwen
HR-managers benoemen in het onderzoek verschillende strategische uitdagingen voor de lange termijn:
> het opbouwen en inrichten van de door personeelsreducties nieuw vormgegeven organisaties (91%)
> aantrekken van jongeren met de juiste competenties voor het bouwen aan een kwalitatief en kwantitatief juist samengestelde medewerkerpopulatie (82%)
> maatregelen om de klant nog meer centraal te stellen (79% vindt dit zelfs ‘heel belangrijk’)
> verzekeren van de continuïteit van de organisatie (77%).
Werknemers vinden MVO wel belangrijk
Volgens Raymond Welmers, senior adviseur bij Towers Perrin is het opmerkelijk dat maatschappelijk verantwoord ondernemen van de agenda verdwenen is, omdat medewerkers hieraan veel belang hechten. Zij zetten maatschappelijk verantwoord ondernemen op plaats drie als het gaat om hun betrokkenheid bij de onderneming en op plaats zes als het gaat om de keuze om bij een werkgever te blijven.
Ondanks de crisis zal de strijd om talentvolle werknemers aan de organisatie te binden, gewoon doorgaan. Volgens Welmers zal het optimaal benutten van eigen talent nu een grotere rol spelen dan het extern aantrekken ervan.
Bezig met overleven
Maar managers en HR-professionals zijn druk bezig met het overleven van de economische crisis. Daarom is er bij de ontwikkeling van de organisatiestrategie, nu even geen oog meer voor de voorkeuren van de talenten in de organsiatie.