HR evalueert wervingsproces niet, sollicitant haakt af

Vier op de tien Nederlandse werkzoekenden hebben weleens afgezien van een sollicitatie vanwege een te ingewikkelde sollicitatieprocedure. Vooral jongeren geloven het wel als de procedure onhandig is. Werkgevers weten dat vaak niet, want bijna zestig procent van de HR-managers voert namelijk geen evaluatie uit na de sollicitatieprocedure.

Dat blijkt uit onderzoek dat vacaturesite Indeed uitvoerde in samenwerking met onderzoeksbureau TeamVier onder 619 werkzoekenden en 318 HR-managers.

Jonge sollicitant haakt eerder af
Bij een te ingewikkelde sollicitatieprocedure, houden zowel mannen als vrouwen het wel eens voor gezien. Maar vrouwen haken iets vaker af (veertig procent) dan mannen (36 procent).

De verschillen tussen diverse leeftijdsgroepen zijn groter, waarbij het opvallend is dat jongeren minder tolerant zijn tegenover een ingewikkeld sollicitatieproces dan oudere generaties. In de leeftijdscategorie 18-24 jaar haakte 47 procent om die reden weleens af, tegenover 38 procent in de categorie 25-44 jaar en 36 procent van de werkzoekenden tussen de 45 en 65 jaar.

Sollicitatieproces wordt nauwelijks geëvalueerd
Wervingsprocedures zijn kostbaar; daarom is het opvallend dat slechts twee vijfde van de HR-managers een evaluatie houdt na afloop van de sollicitatieprocedure.

Van die groep heeft 62 procent daadwerkelijk ooit de procedure aangepast naar aanleiding van de evaluatie. Ondervraagde HR-managers gaven bijvoorbeeld aan de tijdsduur van de gesprekken te hebben teruggebracht van 45 naar dertig minuten. Ook stelden zij ‘gerichtere vragen’.

Brief schrijven niet leuk, wel nuttig
Gevraagd naar de minst leuke onderdelen van het sollicitatieproces, is het schrijven van een motivatiebrief met 47 procent het meest genoemd. Dat betekent overigens niet dat werkzoekenden daar het belang niet van inzien. 85 procent vindt het een nuttig onderdeel van de sollicitatieprocedure, een percentage dat aardig overeenkomt met het aantal HR-managers dat een motivatiebrief verwacht (86 procent).

Tweederde van de HR-managers (67 procent) ziet de sollicitatiebrief als een middel om te beoordelen of een sollicitant zich goed kan uitdrukken. Bovendien vindt 65 procent dat een geschreven motivatie meer informatie geeft over de sollicitant. Saillant detail is, dat 35 procent van de HR-managers een sollicitatiebrief verwacht, omdat hij of zij wil zien dat de sollicitant moeite doet. Iets minder dan een kwart (24 procent) vindt dat een brief nu eenmaal onderdeel is van het proces.

Sollicitatiebrief niet altijd nodig
Sander Poos, Managing Director Benelux bij Indeed, stelt dat een sollicitatiebrief nuttig kan zijn bij functies die hoge schriftelijke vaardigheden vereisen. “Echter, veel klanten bevestigen mij in gesprekken dat ze eigenlijk nauwelijks sollicitatiebrieven lezen. Een sollicitatiebrief is vaak niet meer dan een verplichte oefening die de sollicitatieprocedure onnodig vertraagt, en niet geschikt is voor de moderne ‘één klik’-applicaties.”

Volgens Poos zou een goed cv alle benodigde informatie moeten bevatten om te kunnen beslissen over de volgende stappen in het sollicitatieproces.

MIS NIKS MEER: Alle HR-tools en modellen bij elkaar

Doorsturen:

Neem een abonnement en download 454 exclusieve vakartikelen en 284 actuele HR-instrumenten!

Wilt u als HR-professional ook niks meer missen op uw vakgebied?