Nederlanders met een modaal of lager inkomen gaan er volgend jaar maximaal 13,50 euro netto op vooruit. Maar mensen met inkomens vanaf 3.315 bruto per maand, moeten inleveren. Dit komt vooral doordat zij meer gaan betalen voor zorgkosten.
Dat concludeert HR-softwareleverancier Raet, die in Nederland bijna twee miljoen salarisstroken per maand verwerkt. Afspraken in branche eigen Cao’s en de premies voor pensioenen zijn nog niet bekend, eventuele positieve of negatieve effecten hiervan zijn buiten de analyse gehouden.
Hogere premievrije grens Zorgverzekeringswet
Medewerkers met een brutoloon tot 43.000 euro per jaar gaan er maximaal 13,50 euro netto per maand op vooruit. Werknemers met een hoger loon ontvangen tot dertig euro netto minder. Dit effect komt door de verlaging van de premie van de Zorgverzekeringswet (ZVW) van 7,75 naar 7,1 procent.
Bij de werknemer wordt loonheffing ingehouden over de premie die de werkgever betaalt. Door verhoging van de premievrije grens (van 33.427 naar 50.064 euro in 2012) wordt over de hogere inkomens toch meer ZVW ingehouden. Hierdoor stijgen ook de werkgeverslasten.
Van spaarloon en levensloop naar vitaliteit
De vitaliteitsregeling vervangt per 1 januari 2013 de huidige spaarloonregeling en levensloopregeling. Vooruitlopend op die wijziging vervalt het spaarloon al per 1 januari 2012. Er mag dan geen inleg meer worden gedaan op de spaarloonrekening.
Hierdoor is het niet meer mogelijk om tweemaal het bedrag fiscaal af te trekken, een keer bij inleg in de spaarloonregeling en eenmaal bij ontvangst in de inkomstenbelasting. Dit betekent dat er per maand tussen de 16,91 en 26,56 euro meer belasting betaald moet worden.
Minder loon voor 58-plussres
De arbeidskorting voor 58-plussers vervalt op 1 januari 2012, waardoor het nettoloon voor die groep Nederlandse werknemers achteruit gaat. De doorwerkbonus voor 62-plussers valt daarnaast in 2012 lager uit en wordt in 2013 helemaal afgeschaft. Pas vanaf dat jaar gaat de nieuwe werkbonus van maximaal 3.000 euro voor 60-plussers in.
Koopkracht Nederlanders daalt
De koopkracht gaat er komend jaar naar verwachting voor alle Nederlanders op achteruit, niet alleen door regelingen die direct op de loonstrook zichtbaar zijn. De zorgverzekeraars verhogen bijvoorbeeld de premies om de zorg betaalbaar te houden. Daarnaast heeft het kabinet het eigen risico verhoogd van 170 naar 220 euro per 1 januari 2012.
Het effect van de vrijgave van de tandartskosten in 2012 is nog onduidelijk. Het zou bijvoorbeeld kunnen leiden tot een hogere aanvullende premie bij de zorgverzekeraars. Allemaal kosten die niet op de loonstrook terugkomen, maar wel een impact op de koopkracht hebben, stelt Raet.