Half miljoen werkenden tekort in 2030: kosten 71 miljard

In Nederland dreigt in 2030 een arbeidstekort van een half miljoen mensen. Daardoor lopen bedrijven 71 miljard aan ongerealiseerde omzet mis. Overheden en bedrijven moeten talentpijplijnen bouwen en werkenden toegang geven tot leermogelijkheden.

Dat stelt organisatieadviseur Korn Ferry op basis van een wereldwijd onderzoek met de titel ‘The Global Talent Crunch’

Bedrijven moeten hun toekomst veiligstellen
"Bedrijven moeten er nu echt werk van maken om deze crisis af te wenden, willen ze hun eigen toekomst veiligstellen," zegt Madeline Dessing, Managing Director bij Korn Ferry in Nederland.

"Als dit tekort niet wordt opgelost, zal dit een enorme impact hebben op de economische groei. Voor bijvoorbeeld Europa, het Midden-Oosten en Afrika dreigt tegen 2030 een arbeidstekort van ruim 14,3 miljoen mensen.”

Inzetten op technologie helpt niet echt
Bij een onderzoek van Korn Ferry uit 2016 bleek dat bestuurders in het bedrijfsleven zwaar op technologie inzetten voor toekomstige groei. Ruim tweederde van de destijds ondervraagde CEO’s zag technologie als hun belangrijkste bron van toekomstige waardecreatie.

“Daarbij onderschatten ze de waarde van menselijk kapitaal”, stelt Dessing. “Technologie mag dan misschien de belofte van onbeperkte productiviteit in zich hebben, maar om het te gebruiken en te ontwikkelen zijn altijd nog de juiste mensen nodig. Sterker nog: er gaat een remmend effect uit van het gebrek aan mensen met de ervaring en vaardigheden die nodig zijn voor technologische ontwikkelingen als automatisering, kunstmatige intelligentie en zelflerende systemen.”

Zorg voor personeelsplanning en ontwikkel talent
"Gekwalificeerde talenten bieden organisaties het grootste concurrentievoordeel, en dit talent wordt elke dag schaarser", zegt Dessing. "Uit het onderzoek blijkt dat er nu al onvoldoende geschoold talent is. Tegen 2030 kan deze ontwikkeling zijn omgeslagen tot een echte crisis. Met dat risico in het vooruitzicht is personeelsplanning essentieel, evenals goede kennis van de talentpijplijn."

Volgens het rapport zijn er in de toekomst niet alleen nieuwe vaardigheden nodig, maar zelfs geheel nieuwe manieren van werken. Succesvolle organisaties krijgen een flexibeler relatie met hun mensen, in plaats van een paternalistische. De arbeidsmarkt wordt meer fluïde, waarbij personeel per project wordt aangesteld. Individuele werknemers zijn er zelf voor verantwoordelijk dat ze constant up-to-date blijven. Overheden en bedrijven moeten zich richten op het opbouwen en onderhouden van talentpijplijnen en continu toegang bieden tot leermogelijkheden, zowel formeel als tijdens het werk.

Personeel belangrijker dan technologie
"Hoe effectief de samenwerking verloopt tussen mensen en technologie is van grote invloed op de toekomst”, zegt Dessing. “De acute behoefte aan werknemers met de juiste vaardigheden zou wel eens het beeldbepalende probleem van onze tijd kunnen worden, in plaats van de gevreesde dominantie van technologie."

MIS NIKS: Abonneer je op de gratis Personeelsnet-nieuwsbrief

Doorsturen:

Neem een abonnement en download meer dan 300 actuele HR-instrumenten

Wilt u als HR-professional ook niks meer missen op uw vakgebied?