Google en LinkedIn in opmars bij baanzoekers

Werkzoekenden gebruiken Google en LinkedIn vaker bij hun oriëntatie op een andere baan, terwijl ook de grootste vacaturesites meer worden geraadpleegd. Dat is niet goed voor het overzicht op de arbeidsmarkt, waarschuwt Intelligence Group.

Het zoekgedrag naar vacatures is in 2010 sterk veranderd. Zo hebben de belangrijkste vacaturesites hun positie flink verbeterd ten opzichte van 2009. Bovendien nadert zoekmachine Google met rasse schreden de top 3, terwijl ook verzamelsites met vacatures populairder worden. De sites met overheidsbanen verliezen juist terrein.

Dit blijkt uit de halfjaar analyses van het Arbeidsmarkt GedragsOnderzoek (AGO) van Intelligence Group dat 7.663 personen heeft ondervraagd tussen januari en juli 2010, representatief voor de (potentiële) Nederlandse beroepsbevolking.

Monsterboard blijft nummer 1
In de top 10 van banensites handhaaft Monsterboard de nummer één positie. Nationalevacaturebank.nl wint terrein, evenals werk.nl, de site van het UWV Werkbedrijf. Het verschil met de nummer één wordt kleiner, maar is nog steeds aanzienlijk.

De grootste groeier in de top 10 is zoekmachine Google, die gestaag in opmars blijft. Bij de analyse van de top 10 valt verder op dat vacature.nl, een betaalde vacaturesite gelieerd aan de reïntegratiesector, een nieuwkomer is. Dit is ten koste gegaan van werkenbijdeoverheid.nl die haar plek in de top 10 is kwijtgeraakt en nu op plaats 13 terechtkomt. Verder valt op dat, op Stepstone na, alle top 10 spelers aan belang winnen.

De top 10 van internetsites die werkzoekenden het meest gebruiken is:

1. Monsterboard.nl
2. Nationalevacaturebank.nl
3. Werk.nl
4. Google.nl
5. Jobtrack.nl
6. Intermediair.nl
7. Vacaturekrant.nl
8. Vacature.nl
9. Stepstone.nl
10. VKbanen.nl

Kwantiteit in plaats van kwaliteit
Naast de traditionele vacaturesites, zijn verzamelsites en Social Media (zoals LinkedIn, op plek 16) in opkomst bij baanzoekers. De groei van deze sites gaat ten koste kleinere niche-vacaturesites.

`Kwantiteit wint het zo van de kwaliteit van het aanbod`, stelt Geert-Jan Waasdorp, directeur van Intelligence Group. Want werkzoekenden zijn helemaal niet zo bedreven in het gebruik van internet om een baan te zoeken. Zo wordt de arbeidsmarkt er niet transparanter op, waarschuwt Waasdorp.
Doorsturen:

Neem een abonnement en download 460 exclusieve vakartikelen en 311 actuele HR-instrumenten!

Wilt u als HR-professional ook niks meer missen op uw vakgebied?