Gelijke behandeling nodig voor zwangere zelfstandigen

Publieke regeling is verantwoordelijkheid Overheid.

De Commissie Gelijke Behandeling (CGB) adviseert het kabinet om opnieuw een publieke regeling voor zwangere zelfstandigen in te voeren. Nederland is het enige van de 29 landen in de Europese Economische Ruimte dat in het geheel geen publieke inkomensvoorziening voor zwangerschaps- en bevallingsverlof voor zelfstandig werkende vrouwen kent. Zo'n voorziening, waarvoor de overheid verantwoordelijk is, blijkt in de praktijk hard nodig. Dat staat in een advies dat de CGB hierover op maandag 2 juli heeft uitgebracht.

Tot medio 2004 voorzag de Wet Arbeidsongeschiktheidsverzekeringen Zelfstandigen (WAZ) in een uitkering tijdens zwangerschap en na de bevalling. Sinds de afschaffing van de WAZ zijn vrouwen voor zo'n uitkering aangewezen op private verzekeraars. Een dergelijke verzekering tegen inkomensderving blijkt in de praktijk slechts in beperkte mate af te sluiten. Slechts 21 van 50 onderzochte verzekeraars bieden dekking bij zwangerschap; vaak onder beperkende voorwaarden.

Mieke van der Burg, ondervoorzitter van de CGB, over de noodzaak van een goede regeling: "De huidige voorzieningen maken het voor vrouwelijke ondernemers moeilijker dan voor mannen. Dit onderscheid is in strijd met de wet en het is aan de overheid om dit beter te regelen. Bij voorkeur via een publieke voorziening."

Bron: CGB
Doorsturen:

Neem een abonnement en download 463 exclusieve vakartikelen en 312 actuele HR-instrumenten!

Wilt u als HR-professional ook niks meer missen op uw vakgebied?