Geen kantonrechtersformule bij ontslag via UWV
Een ontslag waarbij een werkgever geen ontslagvergoeding aanbiedt, is daardoor niet `kennelijk onredelijk`, want dat hangt af van de omstandigheden. Bij kennelijk onredelijk ontslag geldt bovendien de kantonrechtersformule niet. Dat oordeel heeft de Hoge Raad uitgesproken.
Wie een werknemer wil ontslaan, heeft twee opties: snel via de kantonrechter (waarbij dan wel een ontslagvergoeding moet worden betaald), of langzamer via het UWV Werkbedrijf (dat de redelijkheid van het ontslag toetst). Geeft het UWV een ontslagvergunning, dan kan de werkgever de arbeidsovereenkomst zonder vergoeding opzeggen. De werknemer heeft dan nog wel de mogelijkheid om via de rechter een vergoeding wegens `kennelijk onredelijk ontslag` te laten vaststellen.
Bij UWV-route geen kantonrechtersformule
Maar de afgelopen tijd is onduidelijkheid ontstaan over de ontslagvergoeding wanneer een medewerker via het UWV werd ontslagen. De discussie begon toen vorig jaar een werknemer, die geen ontslagvergoeding via het UWV kreeg, in beroep ging bij de rechter. Het hof oordeelde dat bij een kennelijk onredelijk ontslag ook de ontslagvergoeding volgens de kantonrechtersformule geldt, zij het met een korting van 30 procent. Deze redenering heeft de Hoge Raad nu doorbroken.
De Hoge Raad is het niet eens met het gerechtshof. Want de enkele omstandigheid dat de werkgever geen vergoeding heeft aangeboden, maakt het ontslag nog niet kennelijk onredelijk, oordeelt de Hoge Raad. Werkgevers die via het UWV Werkbedrijf een ontslagvergunning hebben gekregen, lopen daardoor geen risico meer om later alsnog via de rechter een ontslagvergoeding te moeten betalen.
Van geval tot geval bekijken
Ook stelt de Hoge Raad dat een vergoeding voor kennelijk onredelijk ontslag niet met de kantonrechtersformule kan worden toegekend, ook niet door daarop een korting van 30 procent toe te passen. Het hangt van de omstandigheden van het geval af, of een ontslag via het UWV kennelijk onredelijk is. De vergoeding moet gebaseerd worden op geleden schade en daarvoor is maatwerk nodig van de rechter.