Gastvrij Nederland heeft werk voor iedereen die wil

De gastvrijheidsbranche wil Nederland beter op de kaart zetten. In de sector werken al 400 duizend mensen, maar de branche heeft werk voor iedereen: jong en oud, vitaal en minder valide, hoog- en lager opgeleid.

De 50.000 ondernemers in toerisme, recreatie, horeca en vrije tijd willen meer aandacht voor buitenlandse promotie. Ze doen een beroep op de overheid om verantwoord te bezuinigen op kunst en cultuur, omdat die belangrijk zijn voor het toerisme en congressen in ons land.

De ondernemers hebben zich verenigd in `Gastvrij Nederland` en willen meer samenwerking tussen branches, individuele ondernemers, overheden, het maatschappelijk middenveld en stakeholders. Gastvrijheid draait om gemotiveerde mensen. Daarom willen de ondernemers een kansrijke arbeidsmarkt, omdat dit mogelijkheden geeft aan werknemers en werkgevers.

Werkgeversimago gastvrijheidsbranche
De arbeidsmarkt zal over enkele jaren gekenmerkt worden door tekorten en een groeiende dynamiek. De ondernemers willen daarom sneller in kunnen spelen op de grillige marktvraag en tegelijkertijd flexibel om kunnen gaan met het beschikbare, gevarieerde arbeidsaanbod.

De ondernemers in de branche gaan daarom investeren in opleidingen, duurzame inzetbaarheid en het imago van het werk in de gastvrijheidsbranche. Het motiveren en ontwikkelen van mensen draagt namelijk bij aan een duurzame arbeidsmarkt, zowel voor werknemers als werkgevers.

Werk voor iedereen
De komende jaren zullen er 65 duizend banen in de sector bijkomen, waarvoor de ondernemers geschikt personeel moeten vinden. Zij benadrukken dan ook dat er in de gastvrijheidsbranche `werk is voor iedereen: jong en oud, vitaal en minder valide, hoog- en lager opgeleid`.

De sector biedt volop mogelijkheden tot werken in deeltijd en op basis van flexibele contracten. Daarmee draagt de branche -naar eigen zeggen- bij aan de arbeidsparticipatie. In de gastvrijheidseconomie werken meer dan 400.000 mensen. De branche gaat meer aandacht besteden aan veilig en verantwoord werken, voor de medewerkers en de beleving van de gasten.

Investeren in opleiding en inzetbaarheid
De gelijktijdige vergrijzing en verjonging van de arbeidsmarkt vraagt om een toekomstgericht arbeidsmarkt- en onderwijsbeleid voor de branche. Hoewel de sector veel tijd besteedt aan samenwerking met opleidingsinstituten, sluiten opleidingen nog te vaak onvoldoende aan bij de arbeidsmarkt.

De ondernemers in de gastvrijheidsbranche gaan extra aandacht besteden aan ouderen en arbeidskrachten aan de onderkant van de arbeidsmarkt. Ook allochtonen worden gestimuleerd meer te participeren, vooral door de aandacht te vestigen op de juiste beroepskeuzes.
Doorsturen:

Neem een abonnement en download 460 exclusieve vakartikelen en 311 actuele HR-instrumenten!

Wilt u als HR-professional ook niks meer missen op uw vakgebied?