Drie FNV-bonden gaan de Nederlandse staat aansprakelijk stellen voor vakantiedagen die arbeidsongeschikte werknemers niet konden opbouwen. Opvallend is dat ze alleen voor eigen leden de bres op gaan.
In augustus 2004 trad een Europese richtlijn in werking die bepaalt alle werknemers jaarlijks vier weken vakantie moeten krijgen, ook langdurig zieke werknemers. In Nederland bouwden zieke werknemers na 6 maanden geen vakantie meer op, en dat was dus in strijd met de regels.
FNV stelt staat aansprakelijk
Nederland heeft tot 1 januari 2012 nagelaten de richtlijn op te nemen in landelijke wetgeving. Wie in de periode van 1 juli 2007 tot 1 januari 2012 langer dan 6 maanden ziek is geweest, en geen volledige vakantie-opbouw heeft gehad, krijgt mogelijk recht op compensatie.
Want FNV Bondgenoten gaat de Nederlandse staat aansprakelijk stellen voor de dagen die wegens arbeidsongeschiktheid niet zijn opgebouwd. Dat gaat niet zomaar, omdat de Nederlandse Staat na een uitspraak hierover van de kantonrechter in hoger beroep is gegaan bij het hof en ook daarna nog in hoger beroep kan. Dit kan nog enkele jaren in beslag gaan nemen en dus blijft er nog lange tijd onduidelijkheid bestaan.
Alleen leden mogen zich melden
Wie destijds langer dan 6 maanden ziek is geweest en niet volledig vakantiedagen heeft opgebouwd, kan zich melden bij het Juridisch Adviescentrum van FNV Bondgenoten: (0900) 96 90 . Zij zullen een aansprakelijkstelling sturen naar de staat om de vakantiedagen claimen. Als de rechter over een aantal jaren in het voordeel van zieke werknemers beslist, kan dan recht worden geclaimd op uitbetaling.
Opvallend is dat de FNV geen FNV-brede collectieve actie opzet waar alle werknemers van kunnen profiteren, maar deze dienstverlening alleen bereikbaar maakt voor leden van FNV Bondgenoten, FNV Bouw en Abvakabo FNV.