FNV eist 5 procent meer loon | Hoogste looneis sinds jaren 70

Nederland’s grootste vakbond FNV stelt voor 2019 een looneis van 5 procent. De looneis is bijzonder fors, want vorig jaar eiste de bond nog 3,5% meer loon. Maar de FNV vindt dat bedrijven nu zoveel winst maken, dat de beloning van werknemers écht omhoog moet.

Dat maakte de CAO-coördinator van de FNV, Zakaria Boufangacha, vanmiddag bekend bij 1vandaag. Het is traditie dat de vakbond de dag voor Prinsjesdag zijn looneis stelt. De laatste keer dat een looneis zo hoog was, was in de jaren 70 van de vorige eeuw. Werkgevers vinden een centrale looneis 'achterhaald en zonder betekenis'.

Lonen moeten structureel omhoog
FNV-bestuurders zijn vandaag bij elkaar gekomen om het arbeidsvoorwaardenbeleid voor volgend jaar te bepalen. Bij de looneis nemen zij de krapte op de arbeidsmarkt mee, de economische groei, en de al jaren achterblijvende lonen.

Werkgevers zullen niet blij zijn met de looneis, maar ook een analyse van de Rabobank laat zien dat de koopkracht van veel Nederlanders de afgelopen jaren nauwelijks boven het nulpunt is uitgekomen. Ook de prijzen stijgen weer, zodat daardoor niet veel extra koopkracht over blijft.

Cao-lonen nauwelijks hoger dan inflatie
In cao’s zijn wel hogere lonen afgesproken, maar door de stijgende prijzen blijft daar weinig van over. Want als de hogere lonen worden gecorrigeerd voor de stijgende prijzen van goederen en diensten, blijft een koopkrachtstijging over van nul procent.

De Rabo-economen zien ook dat de loongroei de afgelopen maanden stagneert, in tegenstelling tot de inflatie. De spaarzame cao-loongroei en stijgende inflatie leiden ertoe dat de koopkracht van Nederlanders minder hard toeneemt. Wel verwacht de bank dat de koopkracht in 2019 kan toenemen door het groeiend aantal (vaste) banen, het hoge vertrouwen onder consumenten en lastenverlichtingen van kabinet-Rutte III.

Werkgevers vinden looneis FNV 'achterhaald'
De looneis die de FNV vandaag stelt, 'is bij voorbaat al achterhaald.' Dit stelt werkgeversvereniging AWVN, die betrokken is bij het merendeel van de cao-onderhandelingen. 'De tijd dat een centrale looneis ook maar enige betekenis heeft aan de onderhandelingstafels, ligt ver achter ons', vindt de AWVN.

Volgens de werkgevers laat de praktijk van de cao-onderhandelen al jaren zien dat onderhandelaars zich vooral laten leiden door de situatie in bedrijf en bedrijfstak en maken zij afspraken die daarbij passen. In 2018 ligt het gemiddelde van de loonafspraken momenteel op 2,3 procent, maar 190 cao’s staan dit jaar nog op de agenda.

MIS NIKS: Abonneer je op de gratis Personeelsnet-nieuwsbrief

Doorsturen:

Neem een abonnement en download 280 actuele HR-instrumenten

Wilt u als HR-professional ook niks meer missen op uw vakgebied?