Expert inhuren wordt iets goedkoper: tarieven blijven achter bij inflatie

Door de voortdurende krapte op de arbeidsmarkt van gespecialiseerd personeel, zoeken organisaties hun heil bij de inhuur van externe professionals. De tarieven voor de inzet van hoogopgeleide deskundigen zijn niet mals, maar er lijkt een kentering in zicht. Op de flexmarkt is namelijk een toename te zien van professionals die inschrijven op tijdelijke opdrachten. Verder blijven minder opdrachten open staan. Dit betekent dat de flexmarkt minder krap wordt en dat is te merken aan de tarieven die wel omhoog gaan, maar de inflatie niet bijhouden.

De krapte op de flexmarkt lijkt nu zijn hoogtepunt te hebben bereikt, met tarieven voor zelfstandige professionals en gedetacheerden die achterblijven bij de stijgende inflatie. Een recente Talent Monitor van Intelligence Group en HeadFirst Group wijst uit dat zelfstandige professionals actiever worden in het reageren op opdrachten en dat het aantal opdrachten waarop niemand reageert afneemt.

Stijging uurtarief houdt inflatie niet bij
Sinds 2018 zijn er meer 325 duizend hoogopgeleide zzp'ers en gedetacheerden bijgekomen, een stijging van 30 procent. Maar ondanks die toename is de schaarste op de flexmarkt niet verminderd, omdat de vraag hoog bleef. Dit jaar is een keerpunt bereikt, waardoor meer talenten dingen naar dezelfde opdrachten en dat drukt de tarieven. En voor opdrachten waarvoor eerst geen extern talent te vinden was, zijn nu wel deskundigen bereid om de opdracht aan te nemen.

Dat heeft een effect op de kosten van de inhuur. De uurtarieven van zelfstandige professionals gaan dit jaar nog wel omhoog, maar met een stijging van gemiddeld 3,7% houden ze de inflatie niet bij. Opvallend is wel, dat ondanks deze ontwikkeling “opdrachtgevers nog steeds de voorkeur geven aan mediors en seniors,” stelt Marion van Happen, CEO van HeadFirst Group. “Dit komt door de groeiende vraag naar ervaren professionals en de invloed van AI-innovaties op de arbeidsmarkt.”

Vraag naar externe professionals blijft
Naast de toename van hoogopgeleide zelfstandige professionals, is ook het aantal gedetacheerden aanzienlijk gegroeid. Ondanks deze toename in het aanbod, was er tot en met 2022 geen afname in de krapte door de aanhoudend hoge vraag.

Maar de flexmarkt blijft dynamisch. Organisaties moeten er dan ook rekening mee houden dat talentvolle medewerkers alsnog een stap zouden willen maken naar zelfstandigheid. Vooral voor jonge professionals is dat aantrekkelijk, omdat de tarieven voor de groep junioren meer dan 8 procent zijn gestegen. Dat kan de stap naar zelfstandigheid extra aantrekkelijk maken.

MIS NIKS MEER: Schrijf je hier in voor de gratis HR-nieuwsbrief

Doorsturen:

Neem een abonnement en download 459 exclusieve vakartikelen en 286 actuele HR-instrumenten!

Wilt u als HR-professional ook niks meer missen op uw vakgebied?