Een zesde werkgevers discrimineert bewust bij sollicitaties

Lang niet alle werkgevers geloven in de kracht van diversiteit op de werkvloer. Zo blijkt ruim één op de zes bewust sollicitanten af te wijzen op grond van hun leeftijd, geloof of afkomst. Is daar dan geen HR-adviseur om de werkgever voor ongelukken te behoeden, zou je denken? Misschien juist wel, want ook niet alle HR-professionals geloven in diversiteit en inclusie. In onze beroepsgroep vindt namelijk ruim een kwart van de HR-professionals dat inclusiviteit niet van belang is.

Uit recent onderzoek van Visma YouServe, gehouden onder ruim 500 HR-professionals, blijkt dat één op de vijf (18%) organisaties geen inclusief en divers personeelsbestand heeft. Nogal schokkend is bovendien, dat zeventien procent weleens bewust een kandidaat heeft afgewezen op basis van afkomst, geloof of leeftijd. Daarmee overtreden deze werkgevers de wet. Ook opvallend is, dat 27 procent van de HR-adviseurs diversiteit en inclusie niet belangrijk vindt.

Drijfveren voor diversiteit en inclusie
Er zijn verschillende redenen waarom organisaties wél streven naar een divers en inclusief personeelsbestand. Volgens het onderzoek zijn de drie belangrijkste motieven:

  1. Werkcultuur: 49 procent van de organisaties wil een werkcultuur creëren waar iedereen zich gewaardeerd en gerespecteerd voelt.
  2. Talent aantrekken en behouden: Voor 40 procent van de organisaties is het aantrekken en behouden van talent een belangrijke drijfveer.
  3. Kennisdiversiteit: 32 procent ziet het binnenhalen van diverse kennis als een cruciale factor.

Andere beweegredenen wegen minder zwaar. Slechts 15 procent ziet diversiteit als een manier om het imago te versterken, 12 procent doet het omdat het van hen verwacht wordt, en slechts 6 procent wil hiermee voorkomen als 'wit' bedrijf gezien te worden.

Belang van transparantie vanuit de directie
Een opvallende bevinding uit het onderzoek is het belang van transparantie vanuit de directie. Voor tweederde procent van de HR-adviseurs is het belangrijk dat de leiding actief communiceert dat afkomst, leeftijd, geloof en seksuele voorkeur geen rol spelen binnen de organisatie.

Dit onderstreept het idee dat inclusiviteit niet slechts een beleidsmaatregel is, maar een fundamenteel onderdeel van een gezonde en harmonieuze werkplek. Aan de andere kant voelt 13 procent van de HR-professionals deze behoefte aan transparantie juist helemaal niet.

Driekwart HR-adviseurs vindt inclusie belangrijk
Hoewel 73 procent van de respondenten erkent dat diversiteit en inclusie belangrijk zijn, vinden zij het vervullen van vacatures belangrijker. Dit leidt tot situaties waarin discriminatie nog steeds voorkomt, ondanks de intentie om inclusief te zijn.

Zo geeft 12 procent van de HR-professionals aan dat hun organisatie jongeren met weinig of geen ervaring geen eerlijke kans biedt. Daarnaast geeft 8 procent toe dat mensen met een niet-Nederlandse achtergrond en mensen ouder dan 45 geen eerlijke kans krijgen.

Belangrijkste bevindingen op een rij:

Percentage:

HR-professionals die diversiteit en inclusie belangrijk vinden

73%

Transparantie vanuit de directie belangrijk

64%

Belangrijkste drijfveer: werkcultuur

49%

Belangrijkste drijfveer: talent aantrekken en behouden

40%

Belangrijkste drijfveer: kennisdiversiteit

32%

Organisaties zonder inclusief en divers personeelsbestand

18%

Bewuste afwijzing op basis van afkomst, geloof of leeftijd

17%

Geen eerlijke kans voor jongeren zonder ervaring

12%

Geen eerlijke kans voor niet-Nederlandse achtergrond of ouder dan 45

8%


MIS NIKS MEER: Schrijf je hier in voor de gratis HR-nieuwsbrief

Doorsturen:

Neem een abonnement en download 456 exclusieve vakartikelen en 286 actuele HR-instrumenten!

Wilt u als HR-professional ook niks meer missen op uw vakgebied?