Een derde stakingen duurt langer dan 5 dagen
Door stakingen gingen in Nederland vorig jaar 59 duizend arbeidsdagen verloren. De meeste stakingen duren maart kort, maar een derde van de stakingen duurde langer dan 5 dagen, meldt het CBS.
In 2010 waren er in Nederland 21 stakingen. Hierbij gingen 59 duizend arbeidsdagen verloren. Dat is veel meer dan in 2009, toen het er 5 duizend waren. Het is echter veel minder dan in 2008. In dat jaar waren dat er 121 duizend. Net als altijd, is het stakingspercentage in procenten van alle wel gewerkte dagen, verwaarloosbaar.
2010 was gemiddeld stakingsjaar
In de periode 2001-2010 waren er ruim 200 geschillen waarbij werknemers in staking gingen om tegemoetkoming aan hun eisen af te dwingen. Hierbij gingen ruim 600 duizend arbeidsdagen verloren. Met 21 stakingen en 59 duizend arbeidsdagen was 2010 een gemiddeld jaar. Stakingen en verloren arbeidsdagen
Meer dan de helft van de verloren arbeidsdagen, ruim 36 duizend, kwam op het conto van de bedrijfstak vervoer en opslag. In de bedrijfstak zakelijke dienstverlening gingen 12 duizend arbeidsdagen door stakingen verloren. Daarnaast waren er 8 duizend stakingsdagen in het openbaar bestuur en overheidsdiensten.
Helft stakingen over cao-onderhandelingen
In 11 van de 21 geschillen waren conflicten bij cao-onderhandelingen de aanleiding. Daarbij gingen 23 duizend arbeidsdagen verloren. De overige conflicten hielden verband met gedwongen ontslagen, reorganisaties en individuele kwesties. Deze stakingen kostten 37 duizend arbeidsdagen.
Een derde van de stakingen duurde langer dan 5 dagen. Bij deze geschillen gingen 57 duizend arbeidsdagen verloren, 97 procent van het totaal. Dat is het hoogste percentage in de afgelopen tien jaar. Alleen in 2002 speelden langere stakingen ook een grote rol. Toen was het aantal stakingsdagen met 245 duizend wel veel hoger. Het merendeel daarvan kwam voor rekening van een lange staking in de bouw.