Doelgroepgerichte vacaturetekst maakt je nog geen favoriete werkgever

Wie het beste talent wil werven, doet er goed aan om vacatureteksten op te stellen die de doelgroep het best weten te raken. Maar hoewel vacatureteksten een belangrijke voorwaarde zijn, zorgen ze er niet voor dat de liefde tussen werknemer en de werkgever gegarandeerd is.

Een leuk idee van de analisten van Intelligence Group zorgt voor opvallende resultaten. Zij hebben een analyse van vacatureteksten afgezet tegen de groep Meest Favoriete Werkgevers van 2016 (Bron: Arbeidsmarkt GedragsOnderzoek (AGO).
Daaruit blijkt dat lang niet alle favoriete werkgevers goede vacatureteksten schrijven. Vooral buitenlandse multinationals maken er een potje van.

Beste vacatureteksten, niet de hoogste plek
Voor de analyse zijn in totaal 9,857 vacatures van de top-25 favoriete werkgevers geanalyseerd met VacatureVerbeteraar.nl. Dat is een online hulpmiddel om goede vacatureteksten te schrijven voor verschillende doelgroepen.

Bron: Intelligence Group

Wat daarbij meteen opvalt, is dat de organisatie met de beste vacatureteksten (Schiphol) op de één na laatste plek van de lijst van 25 favoriete werkgevers staat. Ook het Ministerie van Veiligheid en Justitie en Coolblue schrijven prima vacatureteksten, maar staan hier toch slechts in de middenmoot.

Vacatureteksten hebben geen invloed op waardering
Een bedrijf als Shell, dat op de tweede plek van favoriete werkgevers staat, schrijft geen geweldige vacatureteksten. Het bedrijf kan zich dat kennelijk veroorloven, omdat het vanwege andere aspecten wel een zeer favoriete werkgever is.

Intelligence Group constateert dat op de doelgroep toegeschreven vacatureteksten, waarschijnlijk  geen directe invloed hebben op de manier waarop de beroepsbevolking een organisatie waardeert.

Vertaalde vacatureteksten missen doel
Internationale bedrijven zoals Nike, Unilever, Google en ASML schrijven bedroevend slechte vacatureteksten voor de Nederlandse markt, blijkt uit de analyse van hun vacatures. Hoewel alleen Nederlandstalige vacatures zijn geanalyseerd, zijn de vacatures vanwege het internationale karakter toch zeer algemeen gesteld en daarmee minder effectief. Dat is bijvoorbeeld ook het geval met naar het Nederlands vertaalde vacatureteksten.

Als deze bedrijven werven met Engelstalige vacatureteksten, plaatsen zij zichzelf dubbel op achterstand bij het werven van Nederlandstalig talent. Uitzondering hierop is de werving van mensen met een doctorstitel (de Phd-doelgroep).

MIS NIKS: Abonneer je op de gratis Personeelsnet-nieuwsbrief

Doorsturen:

Neem een abonnement en download 280 actuele HR-instrumenten

Wilt u als HR-professional ook niks meer missen op uw vakgebied?