Dit is het HR-gehalte van het kabinet Rutte II

Welke namen van bewindspersonen ziet de HR-professional de komende jaren in het vaknieuws verschijnen? En wat hebben met ons vakgebied? Personeelsnet geeft hier een overzicht van de kabinetsleden die wat voor het HR-vak kunnen betekenen.



Mark Rutte, minister-president

Mark Rutte is na anderhalf jaar regeren met het CDA (en gedoogsteun van de PVV) alweer aan zijn tweede kabinet toe, nu met de PvdA. Zijn kabinet telt nu één meer (12 in plaats van 11), maar er zijn nu wel meer vrouwelijke ministers (vijf vrouwen in plaats van drie). Daarnaast zijn er nog twee vrouwelijke staatssecretarissen.

Tijdens de onderhandelingen over het regeerakkoord, zochten demissionair premier Mark Rutte en PvdA-leider Diederik Samsom al naar goede kandidaat-bewindspersonen. Die vormden deze keer dus geen sluitpost na de onderhandelingen over de inhoud. Daarbij heeft het wellicht geholpen dat de premier een trits van HR-functies op zijn CV heeft staan.
 
Rutte was human resourcemanager bij Unilever van 1992 tot 1997 en personeelsmanager bij Calvé van 1997 tot 2000. Later werd hij human resource manager voor de Raad van Bestuur bij Unilever, (van 2000 tot februari 2002) en nog een paar maanden human resource directeur bij IgloMora. Na zijn carrière bij Unilever, was Rutte ook nog Staatssecretaris van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (van 22 juli 2002 tot 17 juni 2004).


 
Lodewijk Asscher, minister van SZW
De nieuwe minister van SZW is Lodewijk Asscher. Asscher zit al sinds 2002 voor de PvdA in de politiek, eerst als gemeenteraadslid in Amsterdam en sinds 2006 als wethouder  Financiën, Economische Zaken, Onderwijs, Inburgering en Jeugd in de hoofdstad. Ervaring op de portefeuille Sociale Zaken heeft Asscher niet direct, maar de wethouder stond bekend om zijn brede belangstelling en dacht daarom graag mee met de portefeuilles van andere wethouders.

Jetta Kleinsma, staatssecretaris SZW
Staatssecretaris Jetta Kleinsma was in 1998 voor de PvdA wethouder Welzijn, Volksgezondheid en Emancipatie in de gemeente Den Haag, Tweede Kamerlid en ook al eerder (in 2008 tot 2010) staatssecretaris van SZW.

Henk Kamp, minister van Economische Zaken
Minister Henk Kamp neemt grote ervaring mee naar het kabinet, want VVD’er Kamp loopt al heel wat jaren mee in de politiek en het bestuur. Henk Kamp was van 1972 tot 1977 stafmedewerker bij twee groothandels en vanaf 1980 rechercheur bij de Fiscale Inlichtingen- en Opsporingsdienst (FIOD). Sinds 1986 is hij actief als bestuurder voor de VVD. Hij was wethouder en Tweede Kamerlid met het woordvoerderschap sociale zaken en werkgelegenheid.
 
Kamp was verder nog minister van VROM en (kortstondig) minister van Defensie geweest. Eind 2008 vertrok Kamp naar de toenmalige Nederlandse Antillen, als Commissaris voor Bonaire, Sint Eustatius en Saba.

In het eerste kabinet Rutte was Kamp minister van SZW. Henk Kamp staat ook aan de basis van het tweede kabinet Rutte, waarvoor hij één van de informateurs was.



Lilianne Ploumen, minister voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking

Als oud partijvoorzitter van de PvdA (van 2007 – 2011) kreeg Minister Ploumen landelijke bekendheid. Maar Ploumen kwam eerder al in het nieuws door haar werk voor Foster Parents Plan en Cordaid. Ook was ze directeur van Mama Cash, een particulier fonds dat internationaal geld investeert in zakelijke en idealistische initiatieven van vrouwen.

Jet Bussemaker, minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap
Met PvdA-minister Bussemaker, heeft het ministerie van onderwijs weer een hooggeleerde bewindspersoon aan de top. Bussemaker is namelijk doctor in de politieke en sociaal-culturele wetenschappen. Ook was ze universitair docent. Begin 2011 trad Bussemaker toe tot het College van Bestuur van de Universiteit van Amsterdam en de Hogeschool van Amsterdam. Van 1 maart 2011 tot 1 november 2012 was Bussemaker rector van de HvA.

Eerder was Bussemaker ook Kamerlid voor de PvdA met arbeidsmarktbeleid in haar portefeuille. In het kabinet Balkenende IV was Bussemaker staatssecretaris op VWS. Daar was ze verantwoordelijk voor de dossiers verpleging, ouderenbeleid, sport en medisch-ethische vraagstukken.

Jeanine Hennis-Plasschaert, minister van Defensie
Voor het eerst in Nederland, krijgt het ministerie van Defensie een vrouw aan de top: VVD´er Jeanine Hennis-Plasschaert. Daarmee heeft het defensiepersoneel een bevlogen minister die zich als Europarlementariër en Tweede Kamerlid al jaren inzet voor gelijke behandeling en homo-emancipatie. Daarnaast hield Hennis Plasschaert zich in de Tweede Kamer vooral bezig met Justitie en Sociale Zaken en werkgelegenheid.

Stef Blok, minister voor Wonen en Rijksdienst
Sinds 1998 zat de huidige minister Blok in de Tweede Kamer voor de VVD. Blok was onder meer voorzitter van de vaste Kamercommissie voor Financiën en woordvoerder Sociale Zaken. De afgelopen twee jaar was Blok fractievoorzitter van de VVD, waarna hij vervolgens als secondant van Mark Rutte meehielp om het nieuwe kabinet in elkaar te timmeren.

Blok wordt minister zonder portefeuille, maar krijgt een zware taak om de Rijksdienst in te krimpen en provincies en gemeenten samen te voegen. Dat zal hem naar alle waarschijnlijkheid in conflict brengen met vakbonden van overheidspersoneel. Ook moet hij de woningmarkt aanzwengelen, onder meer door de woningcorporaties tot concessies te dwingen.

Wilma Mansveld, staatssecretaris van Infrastructuur en Milieu
Oud PvdA-gedeputeerde Wilma Mansveld is haar loopbaan begonnen met een keur van ondersteunende functies. Dat is ook te zien aan haar opleidingen: van boekhouden, tot lerarenopleiding en zelfs een semester Human Resource Management aan de Universiteit van Winnipeg, in Canada.

Van 2001 tot 2011 was Mansveld secretaris van de SER Noord-Nederland. Vanaf 2007 treedt Mansveld voor de PvdA toe als lid van de Provinciale Staten van Groningen; van mei 2009 tot april 2011 is zij tevens fractievoorzitter. Vanaf 13 april 2011 tot haar benoeming als staatssecretaris is Wilma Mansveld gedeputeerde van de Provincie Groningen.

Martin van Rijn, staatssecretaris van Volksgezondheid, Welzijn en Sport
In 1980 begint Martin van Rijn als ambtenaar bij het ministerie van VROM en doorloopt daar diverse beleids- en directiefuncties. Van Rijn heeft een bijna ouderwets mooie loopbaan bij één en het zelfde departement, want hij schopt het bij VROM in 1995 zelfs tot plaatsvervangend directeur-generaal.

In 2000 wordt hij directeur-generaal Management en Personeelsbeleid bij het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties. Daar is hij verantwoordelijk voor het arbeidsvoorwaardenbeleid van de collectieve sector en de modernisering van de Rijksdienst. Vanaf 1 januari 2008 is Van Rijn voorzitter van de Raad van Bestuur van pensioenfonds PGGM, waarna hij op 5 november 2012 voor de PvdA staatssecretaris bij VWS wordt.

Doorsturen:

Neem een abonnement en download 460 exclusieve vakartikelen en 311 actuele HR-instrumenten!

Wilt u als HR-professional ook niks meer missen op uw vakgebied?