Detacheerders teleurgesteld: bedrijven nemen personeel zelf in dienst

De handhaving op schijnzelfstandigheid van zzp’ers zou de detacheringsbranche nieuw momentum geven, was de gedachte. Maar het tegenovergestelde lijkt nu het geval. Bedrijven kiezen er vaker voor om zzp’ers en gedetacheerden zélf in vaste dienst te nemen, waardoor het aantal opdrachten via detacheerders juist afneemt. De omzet bij detacheringsbedrijven daalt hierdoor fors.

Dat blijkt uit de nieuwste MarktMonitor van de Vereniging van Detacheerders Nederland (VvDN).

Veel gedetacheerden ‘zitten op de bank’
De detacheringsbranche heeft het moeilijk. In het eerste kwartaal van 2025 daalde de omzet met 7,6% ten opzichte van dezelfde periode een jaar eerder. Ook het aantal gedetacheerden zonder opdracht (‘bankzitters’) is historisch hoog. Toch blijven detacheerders naar eigen zeggen vasthouden aan hun model: investeren in mensen, ook als die tijdelijk geen opdracht hebben.

De forse omzetdaling is weliswaar minder scherp dan in het voorgaande kwartaal (-10%), maar nog altijd een duidelijk teken van een stagnerende markt. Volgens Edwin van den Elst, voorzitter van de VvDN, worden detacheerders geconfronteerd met minder aanvragen en toenemende prijsdruk. Toch ziet hij een lichtpuntje: de daling lijkt af te vlakken en biedt voorzichtig uitzicht op stabilisatie later in 2025.

Weinig zzp’ers stappen over naar detachering
De onrust op wereldmarkten en de sombere macro-economische vooruitzichten drukken zwaar op de detacheringsvraag. Vooral bij de overheid, en met name gemeenten, staan budgetten op pauze. Bedrijven zijn voorzichtig en stellen projecten uit. De knop lijkt op ‘pauze’ te staan, aldus Van den Elst.

Daarnaast speelt de omslag van flexibel naar vast werk een belangrijke rol. Ondanks de aangescherpte handhaving van de Wet DBA sinds januari zien detacheerders nog weinig zzp’ers overstappen naar loondienst via detachering. Integendeel: opdrachtgevers nemen vaker zelf zzp’ers of gedetacheerden in vaste dienst. Dat gaat ten koste van het aantal opdrachten voor detacheerders.

Leegloop stijgt, maar vaste contracten nemen toe
De leegloop – het aantal gedetacheerden zonder opdracht – steeg met 18% ten opzichte van het eerste kwartaal van 2024. Tegelijkertijd stijgt het aantal vaste contracten in de branche gestaag door. Inmiddels heeft 76,4% van de gedetacheerden een contract voor onbepaalde tijd, aanzienlijk meer dan het gemiddelde op de arbeidsmarkt (56,8% volgens het CBS).

Volgens Van den Elst laat dit zien dat detacheerders blijven investeren in hun medewerkers, zelfs in economisch mindere tijden. “Het is spannend om mensen aan te nemen en op te leiden zonder directe opdracht, maar veel organisaties doen dat toch.” Want detachering bewijst zijn nut als bedrijven onder druk komen te staan: dan kunnen deze organisaties toch de kennis benutten van experts, zonder ze in dienst te hoeven nemen.

ZZP'ERS IN DIENST NEMEN? Dat lukt met dit beleidsplan voor HR

 

Doorsturen:

Neem een abonnement en download 460 exclusieve vakartikelen en 311 actuele HR-instrumenten!

Wilt u als HR-professional ook niks meer missen op uw vakgebied?