Dekkingsgraad daalt, maar pensioenen blijven op peil

De gemiddelde dekkingsgraad van de Nederlandse pensioenfondsen is in de maand augustus met 2 procentpunt gedaald van 104% naar 102%. Deze daling werd voornamelijk veroorzaakt door forse verliezen op de wereldwijde aandelenmarkten. Maar pensioenfondsen hoeven, ondanks de slechte financiële situatie, hun pensioenen vooralsnog niet te verlagen.

Dat blijkt gegevens van de Pensioenthermometer van Adviesbureau Aon Hewitt, dat de hoogte van de gemiddelde dekkingsgraad bijhoudt en toezichthouder De Nederlandsche Bank (DNB).

Langer tijd voor herstel
DNB heeft een beoordeling gemaakt van herstelplannen die 155 pensioenfondsen indienden vanwege hun te lage dekkingsgraad. De fondsen moeten in het herstelplan aangeven hoe zij weer financieel gezond denken te worden. Dit jaar gebeurt dat voor het eerst volgens het nieuwe Financieel Toetsingskader, waardoor de fondsen meer mogelijkheden en tijd (12 jaar) krijgen om te herstellen.

Pensioenfondsen hoeven daardoor, ondanks een slechte financiële situatie, de pensioenen vooralsnog niet direct te verlagen. Aon Hewitt meldt dat de beleidsdekkingsgraad in de maand augustus is gedaald tot 106%. Hiermee is er ook nog geen direct gevaar op pensioenkortingen, maar het is ook niet genoeg om nu te kunnen indexeren. Bij tweederde van de pensioenfondsen wordt wel een gedeeltelijke verhoging van de pensioenen voorzien in 2018.

Fondsen verliezen door dalende aandelen
De voornaamste reden voor de daling van de gemiddelde dekkingsgraad is een wereldwijde daling van de aandelen. Per saldo verloor het gemiddelde pensioenfonds in augustus 8% op de aandelenportefeuille.

Tegenover de daling van de aandelenkoersen stond een lichte rentestijging, maar die rentestijging was onvoldoende om de verliezen op de beleggingsportefeuille te compenseren.

Maar aandelen moeten fondsen ook redden
Ondanks dat pensioenfondsen de afgelopen tijd verliezen hebben geleden op hun aandelenpakket, schrijven zij in hun herstelplannen dat het herstel toch van aandelen moet komen. Gemiddeld gaan de fondsen daarbij uit van 4,7% rendement.

Gemiddeld duurt het 6,5 jaar tot een fonds weer boven de vereiste dekkingsgraad komt. Van de 155 herstelplannen heeft DNB er één afgekeurd. Dat pensioenfonds moet een nieuw plan maken, omdat het ingediende herstelplan onvoldoende concreet en niet haalbaar was.

Doorsturen:

Neem een abonnement en download 452 exclusieve vakartikelen en 281 actuele HR-instrumenten!

Wilt u als HR-professional ook niks meer missen op uw vakgebied?